Poluarea aerului, la fel de periculoasă ca fumatul pentru o sarcină

0
691

Un nou studiu o confirmă: expunerea chiar și pe termen scurt la poluare are consecințe grave pentru femeile însărcinate. Care sunt explicațiile și cum se pot feri acestea:

Expunerea la aer poluat este la fel de periculoasă pentru femeile însărcinate precum fumatul, acestea riscând chiar să piardă sarcina din această cauză. Potrivit unui nou studiu citat de Treehugger, atunci când femeile însărcinate sunt expuse timp de șapte zile la poluare, riscul ca ele să facă avort spontan crește cu 16%.

Studiul a fost realizat de doi experți americani de la Universitatea din Utah: profesorul de chirurgie Matthew Fuller și cercetătoarea Claire Leiser. Aceștia au analizat cazurile a 1.300 de femei care s-au prezentat la spitalul regional între 2007 și 2015, neputând menține sarcina. După ce au exclus factori fizici și vârsta mamei, au constatat că cel mai puternic factor de risc care a contribuit la pierderea sarcinii a fost  nivelul de NO2 din aer.

Dioxidul de azot este un gaz emanat în urma arderii combustibililor fosili, și în special a diesel-ului. Pe parcursul studiului, s-au înregistrat niveluri medii de 34 de micrograme pe metru cub (μg/m3) și valori maxime de 145μg/m3. Atunci când s-au înregistrat cele mai mari valori, efectul a fost similar ca acela cauzat de fumat în primul trimestru de sarcină.

Deși cercetătorii nu cunosc încă legătura dintre poluare și cauzarea avortului spontan, ei bănuiesc că ar fi vorba despre faptul că substanțele poluante provoacă stres și inflamații. Pentru a se feri, experții recomandă femeilor însărcinate să nu se expună poluării atunci când noxele au valori maxime sau să poate măști de protecție, care filtrează aerul respirat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.