Reorganizarea Garzii de Mediu a adus pe teren doar 28 de comisari in plus

Cu toata reorganizarea Garzii de Mediu, comisarii inca sunt foarte putini, comparativ cu multitudinea firmelor pe care le au de controlat. Intr-o luna, ca sa reusesca sa treaca onorabil macar printr-o mica parte dintre toate firmele aflate pe lista, un comisar de teren ar trebui sa fie un soi de Superman care munceste zi si noapte, fara nici un pic de pauza.

In prezent, fiecare comisar are de supravegheat in jur de 27 de mari poluatori, rafinarii, instalatii mari de ardere si CET-uri, plus controalele in cazul poluarilor accidentale. Mai sunt si alte inspectii, la toate firmele reclamate de cetateni si autoritati. In ultima vreme, numarul sesizarilor a crescut considerabil, iar tendinta este sa tot creasca. Iar un control ca la carte nu dureaza cateva ore sau o zi. Uneori, in cazul marilor poluatori, o inspectie se intinde si pe o luna de zile.

Octvian Popa, comisarul sef al Garzii, spune ca ar mai fi nevoie de inca 200 de comisari in toata tara, pentru ca institutia sa se descurce cat de cat. Iar pentru ca inspectiile sa fie intr-adevar eficiente, ar mai trebui inca 400 de oameni de teren. Potrivit comisarului sef, Garda chiar a cerut 200 de posturi, dar Ministerul de Finante a refuzat.
Comisarii – scosi din birouri, pe teren

„Ne lipseste un numar suficient de personal care sa tina legatura cu celelalte institutii si sa fie prezent si pe faza. Fiindca nu puteai sa fii prezent pe suprafata unui intreg judet, cum era inainte. Prima solutie: cresterea numarului de comisari in teren. Am fost refuzati si am cautat alte solutii. Asa a aparut presiunea reorganizarii Garzii. A trebuit sa scoatem comisarii de la birou, in teren, asa ca am redus multe posturi de conducere. Oamenii nu au fost concediati, ci au fost trimisi pe teren, a trebuit sa reduc si din personalul auxiliar. Astfel am reusit sa cresc numarul comisarilor de control cu 28. Peste aproximativ o luna vom avea, asadar, 524 de comisari de teren in tara. Reorganizarea Garzii a fost foarte disputata, dat toata lumea trebuie sa inteleaga ca n-am avut incotro. Ca sa intelegem deficitul de personal de la noi, sa luam exemplul Olandei, care are 5.000 de comisari de mediu”, ne-a explicat Octavian Popa

Oficial, reorganizarea Garzii si-a propus descentralizarea institutiei si cresterea capacitatii sale de inspectie. Astfel, au fost desfiintate cele opt comisariate regionale, iar in locul lor a fost „plantat” cate un comisariat in fiecare judet. Mai exista, in plus, un Comisariat General, unul al Capitalei si un comisariat al Deltei Dunarii, care se intinde pe mai multe judete.

Fostul comisar sef, Silvian Ionescu, acum secretar executiv PD, acuza ca reorganizarea Garzii nu este buna fiindca urmareste politizarea posturilor, cu pretul deprecierii actului de inspectie. El sustine ca posturile de conducere vor fi ocupate de cadre ale PNL si UDMR. Fostul comisar a dat in judecata Guvernul pe motiv ca OUG 107 din 2007 privind reorganizarea Garzii nu este constitutionala fiindca Guvernul nu era abilitat sa emita acte cu privire la mediu. Dosarul se afla acum la Curtea Constitutionala.

„A trebuit sa scoatem comisarii de la birou, in teren, asa ca am redus multe posturi de conducere (…) Peste aproximativ o luna vom avea 524 de comisari de teren in tara. Reorganizarea Garzii a fost foarte disputata, dar n-am avut incotro” Octavian Popa (comisarul sef al Garzii de Mediu).

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *