Revin inundatiile pe Dunare

inundatie.jpgDunarea a inundat deja cateva sute de hectare de terenuri din Dolj, o buna parte din paguba producandu-se deoarece apele fluviului ies printr-o bresa a unui dig ce nu a fost reparata din 2006, de la inundatiile devastatoare care au inghitit atunci localitatea Rast.

Autoritatile judetene se feresc sa raporteze vreo paguba, in timp ce primarii de la Dunare strabat lunca speriati de ceea ce s-a intamplat in 2006, vazand cum apa le creste sub ochi si inunda sute de hectare de teren.

Primarul de la Poiana Mare, Nicu Vintila, a declarat ca tocmai ce pornise o operatiune de salvare a catorva animale ramase izolate de apele care curg printr-o bresa in dig creata la inundatiile din 2006 si ramasa nereparata de atunci. Acesta a spus ca isi aduce aminte cu groaza de inundatiile din 2006 si ca spera sa nu se ajunga iar intr-o asemenea situatie.

„Vad ca apa iese destul de bine. Vine cu putere. Au ramas diguri sparte din 2006 si nereparate nici pana acum. Nici nu stiu ce sa le mai spun celor de la ANIF (Adminsitratia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare), ca ei trebuia sa se ocupe. Asa riscam sa patim iar ca in 2006. Ma uit cum creste apa si daca tine codul portocaliu pana sambata, nu stiu ce vom face. Daca faceau digul, era mult mai bine”, a mai spus Vintila.

Eterna lipsa de fonduri

Si primarul comunei Desa, Iulian Balteanu, se plange ca 200 de hactere de teren agricol au fost inundate si inca 700 de hectare de fanete, tot din cauza breselor nereparate de patru ani. „Apa a patruns printr-o spartura in digul de aparare, produsa la inundatiile din 2006. Avem 100 de metri de dig nereparat iar apa creste incontinuu. Daca se ocupa ANIF-ul nu aveam nicio problema””, a spus Balteanu.

Directorul ANIF sucursala Dunare Olt, Viorel Tirei, sustine ca digul nu a fost reparat din lipsa de fonduri. El mai spune insa ca pagubele din acest an nu vor fi comparabile cu cele din 2006, pentru ca Dunarea este mai putin involburata. „A ramas nereparat pentru ca nu au fost fonduri. Din cate stiu, nu e teren arabil, sunt doar pasuni inundate, iar gospodariile nu sunt deloc in pericol”, a explicat Tirei, care si el se afla in portul Bechet monitorizand apele Dunarii. „Aici avem un centimetru peste faza a treia de aparare, adica ultima faza. Dar apa nu a depasit inca digul. Nu vred ca vor fi probleme pentru ca am inteles ca de maine debitul va scadea, in niciun caz nu va atinge cotele din 2006”, a mai spus Tirei.

Prefectul: „Nu avem terenuri inundate de Dunare”

Primarii din zona Dunarii sustin ca au inundate cateva sute de hectare de terenuri agricole si de fanete, la Calafat, Desa si Poiana Mare. Prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, spunea insa ca nu sunt inundatii in judet, intr-o declaratie data la pranz.

„Nu e nicio problema. ANIF-ul, in conformitate cu prevederile pentru administrarea digurilor, au prevazut si s-au aprovizionat cu saci de nisip. La Calafat au trimis 15.000 de saci si utilaje pentru ca atunci cand va fi nevoie sa fim pe faza pentru a impiedica patrunderea apei. Terenuri inundate au fost raportate, dar constituie o falsa raportare. Terenuri arabile 110 hectare, pasuni si fanette 198 hectare.

Sunt incintele inundabile prevazute pana la dig, care in mod normal se inunda. Iar celelalte din spatele digurilor sunt rezultate din infiltratii, datorate zapezilor si ploilor recente. Nu avem terenuri inundate ca urmare a revarsarii Dunarii. Nu avem asa ceva”, a spus prefectul de Dolj, explicand ca o buna parte dintre zonele cu luciu de apa sunt orezarii sau pasuni.

Sursa: http://www.inundatii2010.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *