Romania a fost tratata discriminatoriu atunci cand i s-a redus cu peste 20% nivelul planului national de alocare de certificate de emisii de dioxid de carbon de catre Comisia Europeana (CE), a declarat Dumitra Mereuta, director in Ministerul Mediului, la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul conferintei „Focus Energetic”.

„Apreciem ca, in acest fel, ni se obstructioneaza dezvoltarea economica”, a precizat Mereuta. Comisia Europeana a aprobat, pentru Romania, cota de emisii echivalent dioxid de carbon de 75,9 milioane de tone, ceea ce reprezinta o reducere cu 20,7% fata de cota solicitata de tara noastra, de 95,7 milioane de tone anual, pentru intervalul 2008-2012.

Prin decizia UE, Romania a pierdut dreptul la 19,8 milioane de certificate de emisie anual (n.r. – un certificat reprezinta o tona echivalent CO2). Aceste certificate au la origine prevederile Protocolului de la Kyoto, care instituie mecanisme financiare pentru asigurarea reducerii gazelor cu efect de sera. In fapt, instalatiile care cad sub incidenta protocolului (exemplu: termocentralele si industria petrolului) pot functiona numai daca poseda astfel de certificate corespunzatoare emisiilor de dioxid de carbon echivalent.

Avand in vedere ca amenda pentru nedetinerea numarului corespunzator de certificate este 100 de euro/certificat, se poate trage concluzia ca, cel putin teoretic, Romania ar trebui sa suporte o paguba de 2 miliarde de euro.

Recent, Attila Korodi, ministrul Mediului, a declarat ca decizia Comisiei Europene nu poate fi contestata decat la Curtea de Justitie de la Haga. El a precizat ca Guvernul a fost informat despre reducerea extrem de importanta a cotei de „aer curat”, Departamentul pentru Afaceri Europene fiind mandatat sa contacteze firme de avocatura care sa sustina cauza Romaniei la Haga. „Mai sunt sase state care au formulat actiuni pe aceeasi tema. Pana pe 26 decembrie, documentele Romaniei trebuie sa fie pe masa Curtii”, a spus ministrul.

Sursa: Ziua

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here