Romania respinge acuzatiile Ucrainei cu privire la Delta Dunarii

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a respins, luni, intr-un comunicat de presa, acuzatiile Kievului cu privire la ‘nereguli’ comise de tara noastra in Delta Dunarii, sustinand ca alegatiile partii ucrainene sunt nefundamentate, fara baza reala.delta dunarii

‘Sustinerile partii ucrainene referitoare la pretinsele incalcari de catre Romania ale prevederilor Conventiei de la Espoo nu sunt fundamentate. Fata de aceste simple alegatii, fara baza reala, delegatia romana va informa Comitetul de Implementare asupra faptului ca Romania nu construieste in realitate nicio cale navigabila interioara in Delta Dunarii si ca nu intentioneaza implementarea unui astfel de proiect, asa cum sustine Ucraina’, informeaza MAE de la Bucuresti.

Romania va arata totodata ca activitatile la care face referire Ucraina in plangerea sa (cum ar fi amenajarea pentru navigatie a canalului Sulina, realizarea unor lucrari de dragaj si depunerea materialului dragat, sau executarea de lucrari hidrografice pe bratul Sf. Gheorghe) au fost finalizate, aproape in totalitate, inainte de ratificarea de catre Romania a Conventiei Espoo (29 martie 2001), deci prevederile Conventiei nu puteau fi aplicate in privinta lor. In ceea ce priveste lucrarile intreprinse dupa data mentionata, acestea nu se incadreaza in prevederile Conventiei (care stabileste lista de activitati despre care se considera, inca din faza de proiect, ca sunt susceptibile sa provoace impact transfrontalier), fiind realizate in temeiul unor obligatii ce revin Romaniei conform unor conventii internationale, iar Ucraina a fost informata in privinta lor’, argumenteaza diplomatia de la Bucuresti.

Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca, prin acest demers, autoritatile ucrainene incearca sa compenseze imaginea creata prin reactiile negative repetate ale organismelor internationale de profil fata de dezvoltarea proiectului Bastroe, potrivit comunicatului citat.

Comitetul de Implementare al Conventiei Espoo, care se va reuni in perioada 16-17 septembrie 2009 la Geneva, va lua in discutie o solicitare transmisa de Ucraina la 6 martie 2009 impotriva Romaniei avand ca obiect o presupusa incalcare de catre partea romana a obligatiilor de mediu in ceea ce priveste constructia unor cai navigabile interioare in Delta Dunarii.

Romania va fi reprezentata la reuniunea de la Geneva de o delegatie condusa de Grigore Baboianu, guvernatorul Administratiei Biosferei Deltei Dunarii, si formata din reprezentanti ai Ministerului Mediului, Administratiei Nationale Apele Romane, Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos si Ministerului Afacerilor Externe, mentioneaza comunicatul.

Romania a sesizat Comitetul de Implementarea al Conventiei referitor la neindeplinirea de Ucraina a procedurilor stipulate de Conventie in privinta realizarii unui canal de navigatie de mare adancime pe bratele Bastroe si Chilia ale Dunarii (‘proiectul Bastroe’). In urma demersurilor Romaniei si pe baza concluziilor Comitetului de Implementare, statele parti la Conventia Espoo au adoptat la Bucuresti, in mai 2008, o decizie prin care constata neindeplinirea de catre Ucraina a obligatiilor sale. Ulterior Ucraina a anulat decizia privind implementarea fazei a II-a a proiectului canalului de navigatie si a initiat consultari pe aceasta tema cu partea romana, consultari aflate in curs de desfasurare, aminteste textul diplomatiei romane.

MAE ucrainean a anuntat, luni, ca Ucraina intentioneaza sa ridice la nivel international ‘problema neregulilor comise de Romania in activitatile economice ale acestei tari din Delta Dunarii’. ‘Ucraina va pleda pentru adoptarea unor decizii care sa oblige partea romana sa-si sisteze activitatile ce distrug ecosistemul in Delta Dunarii si genereaza amenintari transfrontaliere la adresa mediului inconjurator, in particular, pe teritoriul Ucrainei’, a afirmat purtatorul de cuvant al MAE de la Kiev, adaugand ca diplomatia ucraineana va pune la dispozitia presei o informatie mai completa in legatura cu acest subiect in finalul reuniunii de la Geneva.

Conventia Espoo privind evaluarea impactului de mediu in context transfrontalier stabileste obligatia statelor parti de a evalua impactul de mediu al unor anumite activitati, inainte de inceperea acestora. De asemenea, stipuleaza obligatia statului de origine de a notifica alte state potential afectate si de a se consulta cu acestea cu privire la proiectele care au un impact transfrontalier probabil. Comitetul de Implementare are rolul de a supraveghea indeplinirea obligatiilor ce revin partilor la Conventie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *