Exportam fructe bio si importam conserve ecologice din Europa

Lipsa fabricilor certificate ecologic din tara face ca Romania sa vanda materia prima bio si sa o cumpere inapoi sub forma de alimente procesate. Obstacolele financiare nu-i descurajeaza pe fermierii din tara noastra sa practice in continuare agricultura „curata”, fara pesticide si fara erbicide.Aurel Petrus

Aurel Petrus, din judetul Calarasi, este unul dintre cei mai mari cultivatori de cereale bio din Romania Foto: Elena Craescu
„In ciuda crizei economice si a lipsei subventiilor europene, fermierii care practica agricultura ecologica in Romania persevereaza si cred in viitorul acestui tip de cultivare a pamantului”, scrie Agentia France Presse (AFP) intr-un articol despre produsele bio obtinute in tara noastra.

Agentia de presa franceza da exemplul lui Aurel Petrus, unul dintre cei mai mari cultivatori de cereale ecologice din Romania, care detine 1.300 de hectare de teren in comuna Stefan cel Mare, din judetul Calarasi, la aproximativ 100 de kilometri de Bucuresti.

El a inceput sa-si cultive pamanturile in sistem ecologic cu noua ani in urma si de atunci afacerea ii merge bine. Cu o cifra de afaceri de peste 500.000 de euro, obtine grau, porumb, soia, plante medicinale, lucerna, toate cultivate „curat”, fara tratarea lor cu substante chimice de sinteza, cum ar fi pesticidele.

Cerealele, exportate in Germania si in Austria

Cea mai mare parte din recoltele fermierului din Calarasi este exportata in Germania sau in Austria, deoarece in Romania lipsesc unitatile de procesare certificate.

Intr-un interviu pentru ziarul „Adevarul”, Aurel Petrus spunea ca pentru dezvoltarea acestui segment in Romania, ce are cautare din ce in ce mai mare pe pietele din Occident, statul roman ar trebui sa se arate mai interesat.

„Pentru agricultura ecologica, nivelul de sustinere din Uniunea Europeana este unul, iar la noi nu este niciunul”, spunea agricultorul. Subventiile insuficiente insa nu l-au impiedicat sa mearga mai departe.

Sute de milioane de euro, pe apa Sambetei

Suprafata cultivata in sistem ecologic in tara noastra este de aproximativ 240.000 de hectare, adica aproximativ 1,5% din suprafata agricola a tarii. Potentialul comercial al Romaniei in acest sens este insa de doua milioane de hectare, adica de aproape 10 ori mai mare, considera Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale pentru Agricultura Ecologica.

Dezvoltarea greoaie pe acest segment deriva din lipsa subventiilor din partea statului, dar si a imposibilitatii de accesare a fondurilor europene pentru agricultura ecologica.

Ziaristul de la AFP ofera exemplul Poloniei ce si-a multiplicat cu 60% suprafetele cultivate in sistem bio. Aceasta crestere a fost posibila tocmai prin faptul ca polonezii au putut beneficia de fonduri europene pentru culturile eco.

Asa cum preciza Ion Toncea intr-un interviu pentru „Adevarul”, Romania nu poate sa beneficieze de aceasta „mana” europeana, deoarece persoanele care au negociat Planul National de Dezvoltare Rurala nu au avut suficiente argumente pentru a sustine la Bruxelles, necesitatea dezvoltarii agriculturii bio in Romania, desi documentatia exista.

„Mi-e teama ca pana in 2013 nu se mai poate face nimic”, spune Ion Toncea. „Daca puteam primi acesti bani, poate ca acum aveam deja peste un milion de hectare cultivate in sistem ecologic”, a adaugat el.

In ceea ce priveste consumul de produse bio in Romania, acesta se situeaza sub 1%. Unul dintre motivele pentru care romanii nu cumpara astfel de alimente este pretul lor: sunt si de trei ori mai scumpe decat produsele conventionale.

La nivel european, Italia are cele mai mari suprafete cultivate in sistem ecologic, urmata fiind de Germania, de Austria si de Franta. La nivel mondial, suprafata cultivata in sistem bio este de 32 milioane de hectare.

DEZINTERES

Polonia si-a multiplicat cu 60% suprafetele culti-vate in sistem bio. Aceasta crestere a fost posibila tocmai prin faptul ca polonezii au putut beneficia de fonduri europene pentru culturile eco, fonduri de care Romania nu poate avea parte.

„Am pierdut sute de milioane de euro in domeniul agriculturii ecologice.” Ion Toncea, Presedintrele Federatiei Nationale pentru
Agricultura Ecologica.

„Pentru agricultura bio, nivelul de sustinere din UE este unul, iar la noi nu este niciunul.” Aurel Petrus, fermier

Afinele, „vanate” de strainiafine

Jumatate din produsele noastre au mers la export. Fructele de padure au fost foarte cautate afara. Peste 80% din produse au fost vandute la export sub forma de materie prima. Romania a vandut afine romanesti si a importat dulceata din aceleasi afine romanesti.

Produsele fara conservanti sunt scumpe

Agentia France Presse mai scrie ca piata produselor ecologice se dezvolta tot mai mult in Europa de Est. „Cafenelele si restaurantele cu specific bio, ce se deschid in Romania si in Bulgaria, numeroasele pietele bio din Ungaria si raioanele bio din supermarketurile poloneze sunt cateva exemple ce arata ca moda alimentelor fara pesticide si fara conservanti ia amploare in Europa de Est”, noteaza AFP.

Jurnalistii francezi explica aceasta tendinta prin cresterea nivelului de trai pentru anumite categorii de consumatori romani, dar si printr-un interes tot mai mare pentru o viata sanatoasa, aspect mediatizat tot mai mult in paginile „verzi” si pentru „sanatate” din ziare.

Daca tarile fostului bloc comunist dispun de mari suprafete cultivate cu produse bio, procesarea acestora se realizeaza in Europa de Vest. AFP precizeaza ca dulceata, cerealele pentru micul dejun sau faina ecologica sunt astfel reexportate in Europa de Est, unde reprezinta cea mai mare parte din produsele bio de pe rafturile magazinelor.

Preturile produselor bio vandute in magazinele din Romania nu sunt pentru toate buzunarele. Conservele ecologice pot ajunge si la 40 de lei bucata, iar o jumatate de kilogram de malai ecologic, si la 12 lei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *