Romsilva a lansat campania de impaduriri de primavara

Romsilva a lansat campania de împ?duriri de prim?var?
Romsilva a lansat campania de impaduriri de primavara
Romsilva a lansat campania de impaduriri de primavara

Semnalul a fost dat marti, in raza Ocolului Silvic Bolintin (Malu Spart) unde elevi de la scolile din localitate impreuna cu lucratori silvici si ziaristi au participat la o originala lectie aplicata de plantari. Au participat ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Doina Pana, directorul general al RNP, Adam Craciunescu si prefectul judetului Giurgiu.

Programul de regenerare a padurilor, stabilit pentru intregul an 2014 la 16.050 ha: 10.025 ha regenerari naturale si 6.025 ha impaduriri, efectuat de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva urmareste asigurarea integritatii si permanentei padurilor, exercitarea cu continuitate a functiilor de protectie si de productie, dar si extinderea suprafetei padurilor.

Pentru completari curente in plantatii, suprafata totala programata pentru anul 2014 este de 2.686 ha, iar lucrari de refacere a plantatiilor afectate de calamitati se vor efectua pe 855 ha.

In campania de impaduriri din primavara acestui an, regia efectueaza lucrari de regenerare a padurilor pe o suprafata de 11.103 ha, adica 69,2% din programul anual: pe 7.242 ha se vor face lucrari de regenerare pe cale naturala, iar pe 3.861 ha lucrari de impaduriri.

Pentru regenerare pe cale naturala, suprafetele cele mai mari se regasesc in fondul forestier din zonele montane si de dealuri: Caras-Severin – 745 ha, Maramures – 507 ha, Suceava – 500 ha, Bacau – 476 ha, Neamt – 425 ha, Alba – 351 ha.

In aceste zone se vor regenera pe cale naturala arborete de molid, fag, in zonele montane, respectiv gorun, stejar pedunculat, diverse specii de amestec, in zonele de dealuri.

Lucrarile de impaduriri ce se vor executa in campania de primavara sunt concentrate tot in zonele inalte din fondul forestier administrat de regie: Suceava – 850 ha, Maramures – 232 ha, Mures – 211 ha, Caras-Severin – 199 ha, Alba – 196 ha, Cluj – 188 ha.

La lucrarile de impaduriri integrale din primavara aceasta, pe suprafete mari, se vor planta puieti din speciile:

– molid pe suprafata de 1.715 ha, la directiile silvice: Alba, Hunedoara, Harghita, Maramures, Mures, Neamt, Sibiu, Suceava

– brad pe suprafata de 199 ha, la directiile silvice: Bacau, Caras – Severin, Maramures, Mures, Neamt, Suceava
– larice pe suprafata de 256 ha, la directiile silvice: Alba, Cluj, Hunedoara, Mures, Sibiu, Suceava
– gorun pe suprafata de 406 ha, la directiile silvice: Arad, Botosani, Caras – Severin, Cluj, Mures, Neamt, Sibiu, Suceava
– stejar pedunculat pe suprafata de 233 ha, la directiile silvice: Arad, Botosani, Iasi, Suceava, Timis
– plopi euramericani pe suprafata de 164 ha, la directiile silvice: Calarasi, Ialomita, Olt, Tulcea.
Necesarul de puieti forestieri pentru lucrarile din campania de primavara este de 31,3 milioane buc., directiile silvice dispunand in pepinierele proprii de circa 48 milioane de puieti forestieri.

Cantitati mari de puieti se vor utiliza si din urmatoarele specii: brad – 1.535 mii buc., larice – 894 mii buc., molid – 12.894 mii buc., gorun – 3.452 mii buc., stejar pedunculat – 2.257 mii buc., salcam – 1.254 mii buc., fag – 923 mii buc., frasin -1.350 mii buc., paltin de munte – 2.479 mii buc.

Valoarea fondurilor necesare realizarii lucrarilor de impaduriri integrale, completari si refaceri in aceasta primavara este de 31,2 mil. lei din fondul de conservare si regenerare a padurilor si 2,1 mil. lei din fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinatie silvica.

Consiliul de Administratie al Regiei a aprobat ca, pentru satisfacerea solicitarilor unor persoane fizice sau juridice, de procurare a puietilor forestieri in vederea plantarii, unitatile teritoriale sa acorde prin sponsorizare, un milion de puieti din diverse specii si sa livreze, contra cost inca circa doua milioane de puieti forestieri si ornamentali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *