CE BEM, CE MANCAM

Produsul analizat este un amestec de faina cu grasimi vegetale si aditivi alimentari care pot pune in pericol sanatatea consumatorilor.

Saratelele par niste produse foarte simple, care nu au nevoie de foarte multe in-grediente. Dar cand vine vorba despre „saratele cu aroma de ceapa cu smantana”, lucrurile se schimba. Apar aditivi alimentari si alte componente. Pe eticheta ci-tim urmatoarele ingrediente: „faina alba, grasime vegetala , sare iodata, aroma de ceapa si smantana 6% (pudra de ceapa, pudra de zer, iaurt si unt, condimente, grasime vegetala, sare, maltodextrina, substante aromatizante, potentiatori de aro-ma: glutamat de monosodic – E 621, acid inozinic E 630), agent de afanare: bicarbonat de amoniu E 503”.

ANALIZA. Profesorul Gheor-ghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie produsul analizat: „Face parte din categoria snacksurilor sa-rate, practic un amestec de faina alba si grasime vegetala cu sare si aditivi alimentari, imprimandu-i un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide si lipide”. Ex-cesul de zaharuri duce la o incar-catura glicemica ridicata, care pune in pericol pancreasul. De asemenea, produsul contine o sursa ma-siva de sare ascunsa, periculoasa pentru sanatate, in conditiile in care nu trebuie sa depasim zilnic un consum de 6 g/adult si maximum 3 g/copil. Aceasta compozitie de-termina si o densitate calorica ri-dicata, care poate ajunge la aproximativ 400 kcal/100 g.

CONCULZII.In urma anali-zarii inscrisului de pe eticheta re-zulta ca produsul nu este recomandat copiilor, persoanelor hipertensive, cu afectiuni renale, celor cu hiperuricemie (guta), femeilor in-sar-cinate si care alapteaza, su-pra-ponderalilor si obezilor, astmaticilor, alergicilor, persoanelor cu afec-tiuni hepatice, celor cu afectiuni ale tractusului intestinal. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant inainte de a consuma produsul ana-lizat. Persoanelor suferinde de ce-lia-chie (intoleranta la gluten) le sunt interzise aceste saratele. Cei cu intoleranta la lactoza vor testa produsul in prealabil pentru a vedea care este reactia organismului.

Precizari:

Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Mencini-copschi foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here