– CE BEM, CE MANCAM
Combinatia de ingrediente este atat de periculoasa incat specialistul nostru nu recomanda aceasta bautura nimanui.
Bautura alcoolica cu suc si aroma de visine „Crai” nu este recomandata a fi consumata de nici un consumator. Compozitia isi spune cuvantul: „apa dedurizata, vin, alcool etilic dublu rafinat de cereale, zahar, arome alimentare, acidifiant: acid citric E 330, coloranti alimentari: caramel E 150, rosu azorubin E 122, suc de visine 1%”. De asemenea, in compozitia ei intra dioxidul de sulf – E 220. Taria alcoolica este de 21% vol.
ANALIZA. Produsul analizat este o bautura alcoolizata, cu profil nutritional foarte dezechilibrat, cu continut relativ ridicat de alcool si o serie de aditivi alimentari. Aceasta combinatie le creste E-urilor gradul de periculozitate, atrage atentia specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Colorantul chimic de sinteza, azorubina, E 122 poate provoca sindromul de hiperacti-vitate si deficienta de concentrare (ADHD).
Un alt efect negativ al acestui colorant este faptul ca poate provoaca urticarie si edem, mai ales persoanelor sensibile. Simptomele se agraveaza mai ales in cazul in care sunteti astmatici sau aveti alergie la aspirina (salicilati). In prezenta alcoolului, poate fi can-ce-rigen. De asemenea, si toxicitatea conservan-tu-lui E 220, dioxid de sulf, creste in prezenta al-coolului, blocand asimilarea vitaminei B1. E 220 determina aparitia durerilor de cap, a ame-telilor. Persoanelor sensibile le provoaca afec-tiuni intestinale si le declanseaza astmul de sulfit. Specialistul nostru recomanda sa nu se depaseasca doza de 50 mg zilnic pentru dio-xidul de sulf, pentru a se evita aparitia aces-tor simptome neplacute. Doza zilnica ad-mi-sa a dioxidului de sulf este de 0,7 mg/kg corp.
E 150
Colorantul caramel se gaseste in produsele alimentare in patru variante: caramel simplu (E 150a), caramel sulfit de sodiu (E 150b), caramel amoniacal (E 150c) si caramel sulfit de amoniu (E 150d). Singurul obtinut in mod natural este caramelul simplu, insa nici acesta nu este recomandat a se consuma in canti-tati mari. Efectele pe care acest co-lorant le produce sunt: de-clan-sa-rea hiperactivitatii, in-ce-ti-nirea cresterii, hipertrofia rinichilor.
Precizari
Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la 021-318.20.43 sau pe e-mail [email protected]. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei eticheta acestuia, pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca prof. dr Gh. Mencinicopschi foloseste doar in-formatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.
Sursa: Jurnalul National