Alimentatia bate cancerul

O alimentatie dezechilibrata afecteaza sanatatea tot atat cat tabagismul. Ambele cre-ea-za terenul favorabil ins-ta-larii cancerului. Principala indicatie a specialistilor pentru a evita acest risc este sa mancam mai multe legume, fructe si cereale integrale.

Farfuriile mari si colorate, pline cu morcovi, castraveti, ardei grasi, rosii nu sunt doar aspectuoase, ci sunt recomandarea numarul unu a specialistilor pentru a reduce la minimum riscul imbolnavirii de cancer.

Legumele sunt bogate in vitamine, minerale si fibre, elemente esentiale pentru buna functionare a celulelor organismului nostru. Legumele contin cantitati consi-derabile de polifenoli si molecule de sulf, care ajuta la eliminarea din organism a substantelor toxice. Daca aceste substante toxice nu ar fi eliminate, ele ar putea provoca mutatii celulare. Insa legumele activeaza enzimele de la nivelul ficatului, producandu-se astfel detoxifierea organismului. Legu-me-le contin de asemenea antioxidanti, care neutralizeaza radicalii liberi.

Nutritionistii dezvaluie ca le-gumele au proprietati uimitoare. Spre exemplu, anumite molecule din compozitia verzei sunt capabile sa stopeze dezvoltarea cancerului in faza incipienta. Cum? Ei bine, aceste molecule blocheaza formarea vaselor de sange care hranesc celulele tumorale. Alte substante, cum sunt cele din usturoi, distrug rezistenta celulelor maligne.

LEGUMINOASE. Cerealele integrale si leguminoasele (fasolea, mazarea, lintea etc.) furnizeaza fibrele de care are nevoie organismul pentru a elimina toxinele rezultate in urma digestiei. Astfel, substantele daunatoare raman mai putin timp in contact cu mucoasa intestinala, ceea ce este benefic in special pentru prevenirea cancerelor digestive, cum este cancerul de colon, dar nu numai. De aceea, sfatul specialistilor este sa introducem leguminoasele in meniu de mai multe ori pe saptamana.

Nutritionistii ne recomanda ca la fiecare masa sa diversificam legumele si fructele. Cantitatea si natura compusilor anticancer variaza de la un fruct la altul si de la o leguma la alta. Legumele si fructele cu cele mai multe proprietati anticancer sunt cele colorate intens: strugurii, fructele de padure, broccoli, morcovii.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *