Scandal pe iepurii de camp

Scandal pe iepurii de camp
Scandal pe iepurii de camp

Pe motivul protejarii acestei specii, Ministerul Mediului a emis un Ordin prin care interzice capturarea iepurilor vii in scopul vanzarii la export • decizia afecteaza serios bugetul asociatiilor de vanatoare, ce faceau bani frumosi din vanzarea acestor iepuri • AJPVS Braila pierde zeci de mii de euro in actualul sezon de vanatoare • „E un atac tintit asupra intereselor economice ale asociatiilor vanatoresti. Nu avem voie sa prindem iepurii vii, in schimb putem sa-i impuscam. Ce fel de protectie e asta?!”, spune conducerea AJVPS Braila • vanatorii braileni au dat in judecata Ministerul Mediului, pentru a cere nu doar anularea Ordinului in cauza ci si despagubiri materiale

O reglementare emisa de Ministerul Mediului la inceputul acestui an da o mare lovitura financiara Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Braila, afectandu-i bugetul cu cateva zeci de mii de euro. Prin Ordinul nr. 301, din 2 aprilie 2014, semnat de Doina Pana, ministru delegat pentru ape, paduri si piscicultura, s-a interzis capturarea de iepuri vii in scopul scoaterii din tara a acestora. Concret, asta inseamna ca AJVPS Braila nu mai poate prinde iepuri pe care sa ii vanda in Italia, asa cum a facut in ultimii ani, scotand un profit frumos din aceasta activitate. Exemplarele respective erau cumparate de administratorii unor fonduri de vanatoare din Italia, in scopul refacerii populatiei de iepuri salbatici din zonele respective. „Aduceam astfel bani la bugetul asociatiei si reuseam sa mentinem la un nivel foarte redus valoarea cotizatiei care trebuie platita de fiecare membru. Avem una dintre cele mai mici cotizatii din tara – 1.050 lei pe an valoarea intreaga, sau 860 lei valoarea redusa, pentru cei care platesc pana in luna martie a anului in curs. Nu stiu in ce conditii o sa putem mentine aceste valori si pentru anul viitor. E posibil ca fiecare din cei 1.360 de membri ai asociatiei noastre sa fie nevoit sa plateasca 3 – 400 lei in plus, din cauza ca nu ne mai putem onora contractele de livrare a iepurilor vii incheiate cu partenerii din strainatate. In luna decembrie se va lua o decizie, la nivel de asociatie, in ceea ce priveste valoarea noii cotizatii pentru anul viitor”, ne-a declarat Laurentiu Radu, directorul AJVPS Braila.

Profitul obtinut de AJPVS in urma capturarii si exportarii iepurilor vii nu era deloc de neglijat. In actualul sezon de vanatoare, care a inceput pe 1 noiembrie 2014 si se va termina pe 31 ianuarie 2015, asociatia braileana, ce are in administrare 27 fonduri de vanatoare, intinse pe 265.000 hectare, isi propusese sa vanda la export 800 de iepuri vii. In conditiile in care pretul obtinut in anii trecuti pe un exemplar a fost de circa 100 de euro, suma ce ar fi intrat in casieria asociatiei s-ar fi ridicat la 80.000 euro.

„Interdictia impusa de Ministerul Mediului este aberanta, in conditiile in care noi avem in gestionare aceste fonduri de vanatoare in baza unui contract incheiat cu statul, iar potrivit acestui contract, dar si a prevederilor legale in vigoare, cotele de recolta aprobate apartin in totalitate gestionarului. Altfel spus, statul ne-a aprobat o cota de recoltare a iepurilor – in actualul sezon este vorba despre 4.381 de exemplare – iar in mod normal, ca gestionari ai fondurilor de vanatoare, avem dreptul sa decidem ce facem cu aceasta cota. Putem sa ii impuscam sau ii putem captura pentru a-i vinde la export. Asa a fost pana anul trecut si totul a decurs fara probleme. Anul acesta, sub pretextul protejarii populatiei de iepuri, nu mai avem voie sa-i capturam ci doar sa-i impuscam. Pai ce fel de protectie e asta?! Cine a conceput si a emis ordinul respectiv nu a avut alt scop decat sa loveasca in interesele economice ale asociatiilor vanatoresti”, spune directorul AJVPS Braila. Acesta a precizat ca asociatia pe care o conduce a dat in judecata Ministerul Mediului, solicitand suspendarea si anularea Ordinului nr. 301. „Dupa ce obtinem anularea vom cere si daune materiale din partea Ministerului. Sa ni se plateasca banii pe care ii pierdem in actualul sezon din cauza interzicerii exportului de iepuri vii”, a precizat directorul Radu.

„Ne obliga pe noi sa facem treaba statului!”

Ordinul 301 are si alte prevederi considerate de vanatori drept aberante. Acestia se plang ca, prin respectivul act normativ, gestionarii fondurilor de vanatoare sunt obligati sa notifice toti proprietarii de caini din rasa ogar sau metisi ai rasei respective ca folosirea acestor patrupede la vanarea iepurilor se considera braconaj si se pedepseste ca atare. „Noi nu avem o evidenta exacta a crescatorilor de caini si nu putem sti cati ogari exista in localitatile pe raza carora se afla fondurile noastre de vanatoare. O alta aberatie este ca ni se cere sa trimitem notificari si catre agricultorii care administreaza mai mult de 50 de hectare, cum ca nu au voie sa foloseasca utilaje, tehnologii sau substante toxice ce ar putea afecta populatia de iepuri. Practic, acestea sunt niste indatoriri ce ar trebui indeplinite de institutiile statului, precum Politia, Directia Agricola sau Directia Veterinara, nu de asociatiile de vanatoare, ce nu se afla in subordinea statului ci sunt niste parteneri contractuali ai acestuia, prin concesionarea terenurilor unde se afla fondurile respective”, mai spune directorul Radu. Acesta a tinut sa reaminteasca si un episod de data recenta, referitor la faptul ca Ministerul Agriculturii a permis importarea si folosirea unei substante foarte toxice – Redentinul – destinata combaterii soarecilor de camp. „Deci noi, ca administratori ai fondurilor de vanatoare, nu avem voie sa combatem daunatori precum vulpile, sacalii sau cainii salbaticiti decat prin impuscare, iar agricultorilor li se permite sa foloseasca otravuri pentru combaterea soarecilor. Otravuri care, odata imprastiate pe camp, ucid o varietate mare de specii, inclusiv iepuri de camp. Nu prea e normal ceea ce se intampla, aceasta dubla masura cu care se judeca lucrurile…”, conchide directorul AJVPS Braila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *