Semnati pentru salvarea raurilor din Muntii Tarcu. Consultarea publica se incheie astazi

Semna?i pentru salvarea râurilor din Mun?ii ?arcu. Consultarea public? se încheie ast?zi
Semnati pentru salvarea raurilor din Muntii Tarcu. Consultarea publica se incheie astazi
Semnati pentru salvarea raurilor din Muntii Tarcu. Consultarea publica se incheie astazi

Agentia pentru protectia mediului Caras-Severin a publicat proiectele acordurilor de mediu ce urmeaza a fi emise pentru realizarea unor microhidrocentrale pe raurile Bistra Marului, Sucu si Olteana, desi mai multe organizatii pentru protectia mediului din Romania au solicitat deja, in mod argumentat, respingerea proiectelor pe aceste rauri extrem de bogate in specii protejate.

WWF Romania a lansat o petitie adresata Agentiei pentru Protectia Mediului Caras-Severin, care poate fi semnata de orice cetatean astazi, cand se incheie consultarea publica, prin care cere oprirea de urgenta a distrugerii raurilor Bistra Marului, Sucu si Olteana din Muntii Tarcu prin amplasarea de microhidrocentrale care au distrus deja raurile Craiu, Cuntu si Sebesel din Muntii Tarcu.

Raurile Bistra Marului, Sucu si Olteana fac parte din aria naturala protejata de interes comunitar situl Natura 2000 Muntii Tarcu, desemnata pentru protectia unor specii si habitate vulnerabile specifice raurilor, incluzand specii de pesti si rac, protejate in tara si in Europa.

Avizul de mediu pentru Strategia energetica a Romaniei interzice amplasarea microhidrocentralelor in astfel de arii naturale protejate. Mai mult decat atat, administratia sitului Natura 2000 Muntii Tarcu a emis avizul negativ, considerand ca amplasarea de microhidrocentrale pe aceste rauri este inoportuna, deoarece pune in pericol starea de conservare a speciilor protejate.

WWF-Romania a semnalat neregulile din acest caz, atat prin sesizari scrise, cat si prin participarea la sedinte dedicate, insa pozitia si recomandarile organizatiei au fost ignorate.

Desi utilizarea energiei produsa de microhidrocentrale este promovata drept o sursa de energie „verde”, astfel de infrastructuri produc efecte negative majore asupra ecosistemelor raurilor, in conditiile in care cursurile de apa cu stare ecologica buna si luncile inundabile au devenit din ce in ce mai rare in Romania. Raurile Bistra Marului si Sucu/Olteana din Muntii Tarcu au o stare ecologica buna. Conform legislatiei romanesti si europene, aceste rauri trebuie protejate, prin evitarea unor proiecte de tipul microhidrocentralelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *