Slatina: Noua legenda: oltenii mananca lebede

Pescarii care isi intind unditele pe Podul Olt spun ca pasarile sunt „vanate” cu setcile.Sute de lebede de pe raul Olt sunt in pericol si cad prada hotilor. Politistii comunitari spun ca nu au atributii in domeniu, iar jandarmii si politistii n-au prins niciun infractor.lebede

De cativa ani, sute de lebede vin sa ierneze pe Olt. Ele au devenit o atractie pentru toti cei care trec prin Slatina. Cu toate acestea, cele cateva sute de exemplare de lebede sunt insa lasate in voia sortii de autoritati. Mai mult, in zona nu exista nicio asociatie ornitologica interesata sa le protejeze. Acesta este si motivul pentru care pasarile dispar de la o zi la alta sub setcile hotilor.

„Am vazut tigani care le prindeau cu plasele. Ar fi mare pacat sa se piarda. Sunt foarte frumoase, iar oamenii care trec pe aici opresc masinile, se uita la ele si se minuneaza. E drept ca iarna nu prea au ce sa manance si cred ca cineva ar trebui sa aiba grija de ele si sa le hraneasca”, spune Ion Scafecea (55 de ani), care pescuieste pe lacul cu lebede.

Pasarile rare, sub supraveghere speciala

Si alti slatineni spun ca pasarile rare de pe Olt ar trebui ferite de hoti si hranite in timpul iernii. „Mai in jos, la Tomeni, am vazut sute de pelicani anul asta. N-am vazut niciodata atatia. Ar trebui sa ne mandrim cu aceste pasari si sa le protejam”, spune Iulian Danciu (46 de ani), un alt pescar.

Singurii reprezentanti ai autoritatilor care trec din cand in cand pe la Podul Olt sa vada ce fac lebedele sunt specialistii de la Agentia pentru Protectia Mediului (APM). „Le vizitam periodic, pentru ca este pacat sa le lasam nesupravegheate. Nu am dat nicio sanctiune, pentru ca nu avem aceasta competenta”, a spus Daniela Balsanu, purtator de cuvant al APM.

Hotii nu se dau prinsi

In ciuda avertismentelor pescarilor, niciun hot de lebede nu a fost prins pana acum. Politia Comunitara spune ca nu are atributii in acest domeniu, iar jandarmii si politistii sustin ca nu au depistat oameni care fura astfel de pasari.

Slatinenii care admira exemplarele de la Podul Olt sunt de parere ca institutiile ar trebui sa se implice pentru a salva lebedele din mainile hotilor. „Sunt foarte multe lebede pe Olt si sunt atat de frumoase! Pacat ca unii pescari si rromii de prin imprejurimi pun setcile si le prind”, spune cu parere de rau Marin Marin (65 de ani), din Slatina.

Un alt tanar pescar sustine ca, stand pe balta, a auzit si el ca pasarile ar fi prinse de unii oameni. „Am auzit si eu ca unele dispar, ca sunt prinse de oameni inconstienti. Ar trebui ca politistii sa le pazeasca si cineva sa aiba grija de ele in timpul iernii. Stau pe gheata si nu au ce sa manance”, a declarat Ion Ghita, un pescar de 28 de ani.

Pe lacul de acumulare de la Podul Olt sunt 250 de lebede de iarna, de vara si lebede mici. Acestea sunt protejate, cel putin teoretic, de o ordonanta de urgenta din 2007 care priveste regimul ariilor naturale protejate.

Sanctiuni doar pe hartie

„Uciderea sau capturarea intentionata, indiferent de metoda utilizata, deteriorarea sau distrugerea cuiburilor sau oualor din natura, perturbarea intentionata, in special in cursul perioadei de reproducere sau de maturizare, sunt strict interzise. Nerespectarea acestor prevederi constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an sau cu amenda penala de la 30.000 de lei la 60.000 de lei”, a mai spus purtatorul de cuvant a APM Olt.

Pompierii au salvat o lebada inghetata

Iarna trecuta, pompierii au salvat o lebada din apele inghetate ale Oltului. Pasarea fusese inconjurata de un strat gros de gheata si nu se mai putea misca. Un trecator a anuntat incidentul la 112, iar salvatorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au venit cu o barca si o cange, ca s-o salveze.

Trei pompieri s-au chinuit mai bine de doua ore sa scoata lebada inghetata din apele Oltului. Atunci, multi trecatori s-au oprit sa asiste la eveniment. Pasarea a fost ingrijita de medicii veterinari si apoi lasata libera pe lac.

Tiganii romani au mancat lebedele vieneze

Romanii au devenit celebri in lume si dupa ce un grup de tigani ar fi mancat in anii 90 cateva lebede negre de pe un lac din Viena, capitala Austriei. Cativa ani mai tarziu, autoritatile din Austria ar recunoscut ca de fapt pe acel lac nu au fost niciodata lebede si ca povestea cu tiganii consumatori de pasari decorative ar fi fost o simpla legenda.

Pescari de criza, pe Podul Olt

Zeci de pescari stau in fiecare zi de-o parte si de alta a Podului Olt si infrunta frigul pentru a prinde pestele cel mare. Sambata si duminica, numarul acestora se dubleaza, iar cei care vin mai tarziu gasesc cu greu un loc. „Mergem la Podul Olt pentru ca este mai aproape. Sunt pasionat de pescuit de foarte mult timp si nu ratez ocazia de a veni la peste in fiecare weekend”, a spus Gheorghe Chelaru (39 de ani), din Slatina.

Daca unii slatineni vin din pasiune pe malul apei, altii spun ca pestele de pe Olt este tocmai bun pentru o masa copioasa, mai ales in aceste vremuri de criza. „Duc pestele acasa, la copii si la sotie, mai ales acum ca este si post. Decat sa dam bani pe cel congelat de la magazin, mai bine vin aici cand sunt liber si prind un kilogram-doua de peste proaspat”, spune Marinel
Pirnuta.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *