Mistretii s-au inmultit excesiv de pe urma cultivarii la scara larga a cerealelor pentru obtinerea biocombustibililor. Europa declanseaza razboiul impotriva porcului mistret, care poate deveni foarte periculos in apropierea oamenilor.
Chiar daca arata infricosator, porcii mistreti sunt animale tematoare si nu devin agresive decat atunci cand se simt incoltite. Confruntarile cu oamenii au devenit ceva obisnuit in conditiile in care aceste animale s-au inmultit exploziv in Europa, potrivit publicatiei germane
„Der Spiegel”. In incercarea de a combate schimbarile climatice, au fost cultivate cu biomasa pentru obtinerea combustibililor ecologici tot mai multe terenuri agricole. Iar rapita si porumbul sunt un deliciu pentru porcii mistreti.
In Germania, vanatorii au impuscat un numar-record de 450.000 de mistreti in ultimul sezon, de trei ori mai multi fata de sezonul anterior, arata Federatia Germana a Vanatorilor. Acelasi lucru este valabil si pentru Franta, unde au fost impuscati anul trecut 500.000 de mistreti, iar in Polonia, 200.000. Numarul lor a crescut si in Austria, Elvetia, Olanda si in intreaga Europa de Est.
„Mistretii sunt cu siguranta singurii invingatori ai schimbarilor climatice provocate de oameni”, a declarat zoologul german Torsten Reinwald. Acesta a precizat insa ca este eronat sa se afirme ca porcii mistreti reprezinta o calamitate. Peste 25% din suprafata Germaniei este cultivata cu grau, rapita si porumb. Daca la aceasta se adauga suprafetele impadurite care acopera peste o cincime din teritoriu, atunci exista o zona vasta pe care mistretii pot prospera.
mistretii, cauza multor accidente rutiere
Pe de alta parte, iernile calde din ultimii ani au redus rata mortalitatii mistretilor batrani si a puilor, iar cresterea nivelului de dioxid de carbon a intensificat lumina solara si a facut ca arborii sa produca mai multe ghinde si castane, o hrana foarte energizanta pentru mistreti, a caror reproducere a crescut odata cu cresterea cantitatii de hrana.
„O scroafa poate naste opt purcei pe an. Pentru ca reproducerea lor depinde de greutate mai degraba decat de varsta, exista mistreti de numai noua luni care deja procreeaza”, spune Reinwald. Mistretii provoaca circa 25.000 de accidente rutiere pe an in Germania.
Prejudicierea recoltelor si pericolul pe care il pot reprezenta pentru porcii domestici, precum transmiterea gripei porcine, constituie problemele cele mai mari, potrivit lui Reinwald.
Sursa: Adevarul