Starea naturii este principala preocupare a ONG-urilor de mediu din Chisinau

Starea naturii este principala preocupare a ONG-urilor de mediu din Chisinau
Starea naturii este principala preocupare a ONG-urilor de mediu din Chisinau

Coalitia Organizatiilor Neguvernamentale de Mediu „Ziua Pamantului – 2014” invita mass-media la conferinta de presa dedicata activitatilor ce urmeaza a fi realizate cu ocazia Zilei Pamantului din 2014. Astfel, conferinta de presa va avea loc in cadrul Agentiei de Presa „Info-Neo-Prim”, str. Puskin 22, of. 446, incepand cu orele 10.00.

In perioada martie-aprilie curent, grupul de organizatii neguvernamentale–membre ale Coalitiei „Ziua Pamantului-2014”, a caror preocupare principala este grija fata de starea mediului, va desfasura un sir de actiuni cu genericul “Orase verzi”, prilejuite de Ziua Internationala a Pamantului.

Traditia de a marca reinvierea naturii prin ample lucrari de salubrizare a teritoriilor si de plantare a arborilor isi ia inceputul in ziua de 22 aprilie 1972, cand un grup de activisti americani a mobilizat populatia la actiunile nobile de asanare a mediului inconjurator. Si in anul curent, mii de organizatii neguvernamentale de pe toate continentele planetei vor marca evenimentul prin implicarea a milioane de voluntari la realizarea diferitelor proiecte de redresare a starii mediului. In anul 2002, in orasul Chisinau, a fost creata Coalitia „Ziua Pamantului”, care a devenit membra a retelei internationale de profil, constituita din peste 2000 de ONG-uri, avand drept scop promovarea dezvoltarii durabile si a modului sanatos de viata.

Planul de actiuni al Coalitiei in primavara anului 2014 include desfasurarea lucrarilor de plantare a arborilor in parcul silvic Rascani (22 si 29 martie), confectionarea si instalarea casutelor pentru cuibarirea pasarilor (1 aprilie), salubrizarea malurilor raului Bac (11-12 aprilie), alte activitati. Va fi organizata „masa rotunda” cu tema „Prezentul si viitorul spatiilor verzi in orasul Chisinau”; in institutiile pre-universitare din municipiu vor avea loc ore educative si concursuri cu genericul „Energia si biomasa in Moldova”. La 18 aprilie, de Ziua portilor deschise, administratiile Gradinii Botanice, Gradinii Zoologice si Parcului – Dendrariu vor asigura pentru toti copiii din oras accesul gratuit pe teritoriul acestor institutii.

Membrii coalitiei vor adresa un mesaj aparte autoritatilor. In legatura cu planificarea taierilor masive de arbori din preajma strazilor ce urmeaza a fi reconstruite, se pregateste marsul voluntarilor pentru salvarea spatiilor verzi urbane. Activitatea ilegala de depozitare a deseurilor solide pe teritoriul neamenajat din fosta mina Purcel, unde s-au acumulat deja mai mult de un milion de tone de deseuri, va fi contestata la Curtea de Apel Chisinau. Vor fi solicitate intrevederi ale liderilor ONG-urilor de mediu cu Primarul general al municipiului Chisinau si Prim-ministrul Republicii Moldova pentru a le transmite ingrijorarea profunda fata de nivelul inalt de degradare a starii mediului in capitala Republicii Moldova.

Telefoane pentru informatii: 022 245605, 069110644, Vladimir Garaba

Program activitati pentru Ziua Pamantului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *