Ingrijorare in crestere, dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii a ridicat nivelul de alerta de la faza 3, la faza 4, din cauza gripei porcine.
pandemie de gripa porcina
Asta inseamna ca lumea se afla cu un pas mai aproape de izbucnirea unei pandemii. Decizia a fost luata in conditiile in care virusul se transmite de la om la om si poate determina epidemii la nivelul comunitatilor.

Zeci de specialisti din intreaga lume monitorizeaza raspandirea acestei boli. Cei din Organizatia Mondiala a Sanatatii recunosc ca numarul tarilor care raporteaza cazuri confirmate sau macar suspecte creste alarmant.

In aeroporturi si la toate punctele de frontiera, autoritatile romane raman pe pozitii, desi Ministerul Sanatatii nu a cerut pana acum controale in randul pasagerilor care revin din tarile cu risc.

Reprezentantii agentiilor de turism spun ca romanii deja plecati in vacanta in Mexic nu ar fi sunat ca sa ceara ajutor. Si totusi au fost cate unii care au renuntat pe moment sa mearga la plaja in Cancun sau la Acapulco. Pentru ca intreaga lume se afla in fata unui nou virus, un vaccin impotriva bolii ar putea aparea cel mai devreme in luna august. Asta ar inseamna ca Organizatia Mondiala a Sanatatii sa creasca alerta pandemica la 5 sau, mai grav, la 6. Deocamdata ramanem la nivelul 4, pentru ca expertii nu au toate informatiile despre felul in care se raspandeste acest nou virus.

Tavalugul a pornit din Mexic. Si tot acolo noua forma de gripa se manifesta virulent. Pana acum a rapus cel putin 152 de persoane. Periculos este ca, in ultimele ore, au fost confirmate cazuri de imbolnaviri in Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Israel, Noua Zeelanda si Coreea de Sud, iar in alte zece tari exista suspiciuni. Pana acum, in toate cazurile, a fost vorba despre oameni intorsi recent, din Mexic.

Banca Mondiala a deblocat de urgenta un sfert de miliard de dolari pentru a ajuta Mexicul sa lupte impotriva epidemiei.

O anume trasatura a acestui virus joaca in defavoarea noastra. Spre deosebire de virusul SARS, in cazul caruia simptomele apareau imediat dupa infectare, de aceasta data, chiar daca ai virusul in organism, acesta intarzie sa se manifeste zile la rand. Asa ca o simpla trecerea prin fata camerelor termice nu ii demasca pe bolnavi.

Alarmant este ca cele mai multe dintre victime erau in putere si aveau intre 20 si 50 de ani. In toata tara, scolile si universitatile raman inchise, iar in capitala a fost suspendata intreaga activitate publica.

In SUA, desi cazurile nu sunt grave, guvernul de la Washington a scos din rezervele federale 11 milioane de doze de Tamiflu, antiviralul cel mai puternic in lipsa unui vaccin specific.

Pe de alta parte, Casa Alba s-a straduit sa dea asigurari ca presedintele n-a contractat gripa porcina in recentul voiaj in Mexic. Presa a facut valuri dupa ce a aflat ca directorul Muzeului National de Antropologie din Ciudad de Mexico, care a participat la un dineu alaturi de Barack Obama, a murit ulterior, posibil din cauza gripei porcine.

Comisarii europeni urmaresc sa-i protejeze de patronii de restaurante si producatorii din industria carnii de porc. Specialistii de la Bruxelles se tem ca denumirea de „gripa porcina” va avea un impact negativ asupra cumparatorilor, iar vanzarile vor scadea drastic. Asta dupa ce mai multe tari au decis sa interzica importurile de porci vii din Mexic si Statele Unite.

Medicii reamintesc ca situatia nu este similara cu cea din 2005, cand am avut de-a face cu virusul gripei aviare si exista riscul de imbolnavire prin consumul de carne.

Romanul ramane oricum un mare amator de carne de porc si nu se teme de gripa porcina, dovada ca vanzarile la carne de porc nu au scazut. Patronii restaurantelor si magazinelor s-au aprovizionat cu preparate proaspete din carne de porc pentru 1 Mai, asa ca romanii nu vor rata micii si cotletele de porc la terasa sau la iarba verde, din pricina unui virus gripal porcin numit H1N1.

Sursa: Stirile PRO TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here