Introducerea taxei fast-food ar putea duce la cresterea, in medie, cu peste 20% a pretului la alimente, dar si la disponibilizarea a peste 36.000 de salariati, respectiv 20% din personalul din industria alimentara, potrivit reprezentantilor patronatelor.taxa fast food

Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat, luni, in cadrul unei dezbateri publice privind introducerea taxei fast-food, ca pretul alimentelor ar creste in medie cu peste 20%, dar vor fi produse al caror pret va fi majorat si cu mai mult de 30%, informeaza Mediafax. La randul sau, presedintele Federatiei din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a adaugat ca introducerea taxei ar putea duce la la disponibilizarea a circa 20% din personalul din industrie, adica peste 36.000 de persoane.

Taxa pe fast-food va fi perceputa incepand cu luna martie 2010 si impusa companiilor care produc, importa sau prepara produse tip fast-food, de patiserie-cofetarie, snacksuri, chipsuri, precum si bauturi racoritoare, cuantumul contributiei urmand sa fie stabilit prin negocieri cu firmele respective.

Taxa va fi platita de toate persoanele juridice care produc, importa sau prepara alimente nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar si cu aditivi alimentari, iar in aceasta categorie vor fi incluse produsele tip fast food, produse de patiserie-cofetarie, snacksuri si chipsuri, precum si bauturile racoritoare, cu exceptia apei plate imbuteliate sau apei minerale imbuteliate si a sucurilor naturale proaspete din fructe si legume.

Lista completa a produselor alimentare considerate nerecomandate din cauza continutului crescut de sare, grasimi, zahar, precum si cu aditivi alimentari va fi aprobata prin hotarare de guvern, conform proiectului de lege care introduce taxa fast-food. Cuantumul contributiei va fi stabilit prin negocieri intre Ministerul Sanatatii si companii.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here