Pescarii au protestat faţă de ordinul Ministerului Mediului de a interzice pescuitul 135 de zile pe an

Inginerii companiei japoneze Nissan studiaza felul in care calatoresc pestii in bancuri intregi fara a se lovi unii de altii, intentionand sa puna la punct o tehnologie anticoliziune bazandu-se pe aceste rezultate.banc de pesti

Anumite specii de pesti au extraordinara capacitate de a inota in grupuri de cateva sute de specimene, insa fara a se accidenta intre ei si schimband chiar radical directia bancului atunci cand situatia cere acest lucru.

Potrivit AFP, rezultatele studiului realizat de Nissan s-au concretizat in crearea unui robot de dimensiuni mici, care se poate deplasa intr-un grup de sapte astfel de robotei fara a se lovi de acestia, datorita schimbului de informatii ce are loc intre ei.

Pentru a evalua distantele fata de alti roboti si pentru a comunica prin unde radio cu acestia, robotul foloseste laserul, care ii permite totodata sa reproduca comportamentului unui ton sau al unui macrou dintr-un banc de pesti.

„In lumea noastra motorizata, avem multe de invatat din comportamentul unui grup de pesti, in special in ceea ce priveste gradul de libertate si de siguranta a fiecarui specimen”, a explicat Toshiyuki Ando, inginerul insarcinat cu derularea proiectului.

Nissan spera ca aceasta tehnologie, pe care o va prezenta in cadrul Salonului de electronica Ceatec de la Tokyo, va putea fi aplicata, peste cativa ani, sistemelor anticoliziune ale masinilor.

Aceasta nu este prima data cand constructorul japonez s-a inspirat din lumea animala pentru a consolida securitatea rutiera. Anul trecut, Nissan a prezentat un „micro-automobil” dotat cu un dispozitiv inspirat din ochiul bondarului, care face ca alte insecte sa nu se loveasca de el in timpul zborului.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here