Tratamentele naturiste pot fi nocive

Furnicaturile de la nivelul degetelor pot aparea atunci cand bem ceaiuri in exces. Plantele medicinale pot fi o alternativa eficienta la tratamentul medicamentos, dar nu trebuie folosite fara recomandarea unui specialist fitoterapeut.tratamente naturiste

Persoanele care folosesc remediile pe baza de plante medicinale ca metoda alternativa de tratament pe termen lung ar trebui sa ceara in prealabil sfatul unui medic fitoterapeut.

„Plantele sunt adevarate medicamente si de aceea este necesar ca un tratament de mai multe saptamani sa se faca doar sub supravegherea atenta a unui specialist. Cele mai multe plante pot avea efecte adverse atunci cand sunt asociate cu medicamentele sau, in unele cazuri, pot chiar anula efectul substantelor active ale acestora”, explica medicul fitoterapeut Cristina Bogdan de la Centrul Medical Naturopathya Med.

Potrivit specialistului, orice tratament pe baza de plante nu ar trebui sa dureze mai mult de trei saptamani si trebuie urmat, in mod obligatoriu, de zece zile de pauza pana la urmatoarea cura. Ceaiul se bea la o temperatura de maximum 42 de grade Celsius, mai exact acesta nu ar trebui sa fie nici prea fierbinte si nici prea rece.

Excesul de sunatoare sensibilizeaza pielea

Doza zilnica de ceai nu trebuie sa depaseasca, in general, doua- trei cani a cate 250 ml, ne sfatuiesc fitoterapeutii. In situatia in care se consuma mai mult, pielea poate deveni sensibila la razele ultraviolete, iar la nivelul degetelor pot aparea furnicaturi. Una dintre plantele care dau astfel de simptome este sunatoarea care, in ultimii ani, este folosita tot mai des pentru tratarea depresiei si unor boli digestive.

Menta poate distruge flora stomacala

Ceaiul de menta este un remediu excelent in ameliorarea tulburarilor digestive. Pentru a evita efectele adverse, cura cu menta nu trebuie sa dureze mai mult de sapte zile, iar ceaiul trebuie baut doar dimineata, pe stomacul gol.

Menta reface flora microbiana, insa, atunci cand este consumata in cantitati mari si pe perioade lungi de timp, o data cu bacteriile „rele” sunt distruse si cele „bune” care au rolul de a proteja stomacul.

De asemenea, menta este un foarte bun stimulent cerebral, insa, consumata in cantitati mari, poate da dependenta, ducand in timp la tulburari psihice. O alta planta utilizata frecvent fara recomandarea medicului fitoterapeut este musetelul (romanita) care, la fel ca menta, este recomandat in tulburarile digestive.

„O cura cu ceai de musetel nu trebuie sa dureze mai mult de 10-15 zile, deoarece, folosit pe termen lung, poate da probleme cu stomacul, din cauza ca distruge flora de la acest nivel”, mai spune fitoterapeutul Cristina Bogdan.

Vascul poate afecta respiratia

Ceaiul de vasc este frecvent folosit in tratamentele alternative, deoarece regleaza nivelul tensiunii arteriale, ritmul batailor inimii si combate celulele canceroase. Fitoterapeutii atentioneaza ca nu este bine sa se consume mai mult de 200 ml de ceai de vasc pe zi, deoarece pot aparea stari de greata, varsaturi, crampe musculare sau chiar probleme la nivelul aparatului respirator.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *