Turismul Responsabil – o alternativa pentru protejarea ecosistemelor

    Romania, promovata intr-o coproductie a Travel Channel
    Turismul Responsabil

    Aportul turismului la progresul economic al unui stat, impulsioneaza autoritatile publice sa administreze strategii de politica economica cu un caracter tot mai accentuat, menite sa inglobeze activitatea turistica printre fondurile de actiune asupra evolutiei economice si reglementarii teritoriale.

    Daca pentru unii actori sociali turismul a reprezentat un constituent elementar – ilustrand chiar punctul care a stimulat economia unui stat pana la acel prag de expansiune care l-a clasat in topul tarilor dezvoltate, pentru alte state, supradimensionarea turismului a avut o succesiune de repercusiuni negative precum alterarea valorilor culturale, sociale, dar mai ales devastarea mediului inconjurator.
    Conform dezbaterilor actuale sustinute pe tema acestui subiect, se pare ca societatea contemporana se axeaza cu precadere spre stimularea unui turism responsabil, considerat drept cel mai eficace procedeu de imbunatatire si chiar de combatere a repercusiunilor negative ale turismului asupra mediului.

    Incercarea de a practica un turism responsabil are un aport semnificativ si in Romania, aspect redat prin diverse actiuni derulate in mai multe puncte ale tarii cu sprijinul agentiilor locale pentru Protectia Mediului. Acestea sunt ilustrate prin sistematizarea unor actiuni, cum ar fi expozitiile, diverse dezbateri pe aspecte ecologice, marsuri, realizarea unor montaje video pentru a motiva opinia publica, campanii de adunare a deseurilor toxice, plantari de copaci etc. Toate acestea au aparut ca o urmare a faptului ca industria turismului este destul de greu de controlat, deoarece nu isi poate permite sa-si limiteze fluxurile comerciale, chiar daca nivelul acestora afecteza viitorul comunitatii locale.

    Un astfel de exemplu il constituie Padurea Letea – cea mai veche rezervatie naturala declarata din Romania, considerata drept cea mai nordica padure subtropicala din Europa.

    Desi este un patrimoniu de mare interes al Romaniei, acest areal care face parte din reteaua NATURA 2000 – retea care cuprinde ansamblul habitatelor naturale de maxima relevanta la nivel european, ignoranta comunitatii locale contrasteaza puternic cu imensa importanta a biodiversitatii a acesteia.

    Sectiuni alternative de desert, cu vegetatie caracteristica acestor tinuturi, portiuni de padure de stejari de lunca seculari cu vegetatie specifica de padure subtropicala, hergheliile de cai salbatici si salbaticiti au facut din Padurea Letea un obiectiv turistic care atrage un numar semnificativ de turisti. Desi, in prima faza, acest aspect genereaza o succesiune de beneficii, absenta unei solutii viabile de a intretine aceste resurse conduce la degradare.

    Fara indoiala, este o prioritate sa marim aria tinuturilor ocrotite si sa imbunatatim functionarea societatilor contemporane care trebuie sa fie dirijata intr-un sens mai putin devastator, deoarece protejarea doar a unor suprafete nu reprezinta o alternativa care sa persiste pe termen lung.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *