Un proiect de conservare a populatiei de lupi a fost demarat de APM Covasna

Lupii pot fi impuscati la gura stanii
Un proiect de conservare a populatiei de lupi a fost demarat de APM Covasna
Un proiect de conservare a populatiei de lupi a fost demarat de APM Covasna

Un proiect de conservare a populatiei de lupi a fost demarat de APM Covasna in parteneriat cu alte judete

Conservarea populatiei de lupi este principalul obiectiv al unul proiect finantat de Comisia Europeana, care a pornit la inceputul lunii iulie. „Wolflife” este primul proiect de conservare din Romania dedicat exclusiv lupului.

Proiect mare

Dupa ce proiectul „Life Ursus” a avut succes si a dus la o colaborare foarte buna intre mai multe Agentii de Protectia Mediului, „Wolflife” se anunta a fi la fel de interesant, mai ales pentru ca spre deosebire de urs, lupul nu sta intr-un loc, asadar specialistii in mediu vor avea de-a face cu o adevarata provocare. „Intins pe o perioada de patru ani, proiectul va fi derulat de Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea, in parteneriat cu ACDB (Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice), APM Harghita si APM Covasna. Zona vizata de proiect consta in partea centrala si de sud a Carpatilor Orientali, care cuprinde 18 situri din reteaua Natura 2000, de pe arealul a sase judete: Vrancea, Covasna, Harghita, Bacau, Neamt si Mures” – ne-a declarat directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu.

Numarul de exemplare oscileaza

Potrivit lui Neagu, in Romania populatia de lupi este cuprinsa intre 2.000-2.700 de exemplare, variatia mare fiind data tocmai de faptul ca lupul este un animal care se muta des dintr-un loc in altul. „In Romania, datele oficiale indica o populatie cuprinsa intre 2.000-2.700 de exemplare de lup, distribuite pe o suprafata de circa 9 milioane de hectare, specia putand fi intalnita in zonele colinare inalte si in zonele cu munti josi de-a lungul intregului arc carpatic. De exemplu, putem avea azi zece exemplare intr-o zona din tara, dar ei maine sunt poate pe teritoriul unei alte tari. Lupul tranziteaza, nu are un loc stabil, precum ursul” – spune Neagu.

Scopul: conservarea populatiei de lupi

Proiectul „Wolflife” isi propune sa transfere catre institutiile, organizatiile si persoanele implicate in managementul lupului si al habitatelor cheie pentru aceasta specie cele mai bune practici pentru asigurarea unei convietuiri pasnice si a unui echilibru intre necesitatile de conservare a lupului si cele ce tin de dezvoltarea durabila a comunitatilor locale. Datele obtinute in cursul proiectului vor constitui un punct de plecare pentru elaborarea unui plan de actiune la nivel national pentru mentinerea unei populatii viabile de lupi. Totodata, proiectul isi propune sa implementeze solutii pilot de gestionare a conflictelor om-lup prin transferul de bune practici catre publicul tinta, precum fermierii si vanatorii. Un alt obiectiv important al proiectului Wolflife este prevenirea declinului populatiei de lup prin reducerea mortalitatii, limitarea competitiei cu alte specii si limitarea braconajului.

Gheorghe Neagu spune ca un aspect important al proiectului este acela de a schimba perceptia negativa ce planeaza pe lup. „In cultura noastra, si nu numai, lupul este mereu un personaj negativ. In orice legenda, basm sau poveste vanatoreasca lupul este cel rau, si niciodata personajul pozitiv. Prin acest proiect incercam sa schimbam perceptia negativa a oamenilor pentru ca lupul are un rol esential in mentinerea viabilitatii faunei salbatice si in mentinerea unor ecosisteme sanatoase” – spune Gheorghe Neagu.

Proiectul a inceput in luna iulie a acestui an, iar in perioada urmatoare se vor intalni toti factorii din acest proiect pentru a decide planul de actiune care va fi demarat pe parcursul proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *