Votul Parlamentului European privind reforma Politicii Agricole Comune 2013

Votul Parlamentului European privind reforma Politicii Agricole Comune 2013

Votul Parlamentului European privind reforma PAC 2013:
Comisia Europeana trebuie sa se bazeze pe progresul moderat al Parlamentului European si sa propuna o PAC sociala si de mediu legitima

In 23 iunie, Parlamentul European a adoptat pozitia (raportul Dess) privind comunicarea din noiembrie anul trecut a Comisiei Europene cu privire la PAC pentru perioada post 2013.

Parlamentul European a confirmat mai multe orientari pozitive ale Comisiei Europene: scaderea ocuparii fortei de munca legata de platile directe, plati directe numai pentru agricultori activi, anularea referintelor istorice, tratament specific pentru fermele mici si masuri de mediu in cadrul primului pilon.

In dorinta de a ajunge la un compromis general, care ar legitima puterea sa de co-decizie, Parlamentul European a ramas imprecis privind mai multe puncte. Acest lucru lasa o marja larga de manevra Comisiei Europene si o mare responsabilitate in formularea de propuneri legislative.

Coordonarea Europeana La Via Campesina (ECVC) solicita Comisiei sa introduca urmatoarele masuri:

  • Plati semnificative pentru fermele mici in cadrul primului pilon, extinzandu-se astfel la toate fermele de mici dimensiuni din cadrul UE,
  • Scadere semnificativa a platilor directe semnificative, tinand seama de numarul de persoane active pe ferma,
  • Rotatia culturilor obligatorie, inclusiv pentru culturile de proteine vegetale in zonele in care conditiile agro-climatice fac posibil acest lucru,
  • Oprirea tuturor subventiilor pentru restructurarea fermelor – ar fi in contradictie cu primul punct,
  • Stoparea subventionarii metodelor industrializate de productie – au externalitati negative si ii costa pe contribuabili sume considerabile de bani.

Aceste masuri sunt necesare pentru pastrarea comunitatilor rurale si contribuie activ pentru a raspunde provocarilor de mediu. Acestea ar trebui saexiste impreuna cu reglementarea pietei publice si managementul ofertei, in scopul de a garanta un venit echitabil si stabil agricultorilor.

ECVC solicita Comisiei Europene sa indrazneasca sa prezinte o PAC legitima, echitabila si durabila in aceasta toamna, o PAC care ii va motiva pe tineri sa devina agricultori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *