Emisiile pot fi reduse cu pana la 50% in 2050. Un management mai bun al zborului reprezinta cea mai rapida varianta de a reduce noxele produse de aeronave.zbor eco

Un control aerian eficient, care sa arate cum, cand si unde aterizeaza aeronavele, ajuta semnificativ la reducerea emisiilor de gaze, releva un studiu al Universitatii Oxford, citat de BBC News. La aceasta se mai adauga inlocuirea aeronavelor actuale cu altele, mai usoare si mai fiabile.

Cercetarea realizata la Oxford arata ca procedeul presupune mai multe zboruri directe catre aeroporturi si stationare mai redusa la sol. „Aceasta este cea mai la indemana metoda, daca luam spre comparatie dezvoltarile tehnologice si biocombustibilii existenti”, spune Chris Carey, expert in aviatie la Smith School of Enterprise and the Environment din cadrul Universitatii Oxford.

El afirma ca guvernele ar trebui sa faca din aceasta masura o conditie pentru utilizarea spatiului lor aerian. La randul sau, Chris Goater, de la Organizatia Serviciilor de Navigatie Aeriana Civila (Canso) sustine, de asemenea, ca un bun management al traficului joaca un rol important in reducerea emisiilor de gaze, iar o logistica buna in acest sens le reduce cu 5% – 8%.

„Alte initiative ar putea ajuta industria aviatica sa isi reduca nivelul de emisii cu pana la 50% in 2050”, mai spune el. Avionul Dreamliner 787, produs de compania Boeing, promite sa fie una dintre aeronavele cel mai putin poluante, folosite pentru zborurile comerciale.

Promisiunea unui zbor verde

Primul zbor de acest fel va fi efectuat in cursul acestui an cu All Nippon Airways si este de asteptat sa revolutioneze transportul aerian, nu doar in ceea ce priveste confortul pasagerilor, ci si prin faptul ca va fi printre cele mai putin poluante aeronave din circuitul comercial.

Datorita eficientei energetice, a materialelor usoare din care este construit si a inovatiei tehnologice, noul vehicul va fi mai silentios si va folosi cu 20% mai putin combustibil decat unul de aceleasi dimensiuni.

Ieftin si usor

Un sistem de control de trafic imbunatatit va reduce, de asemenea, timpul petrecut la sol cu motoarele turate. Noua metoda va micsora semnificativ si durata zborului.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here