Ziua Dunarii, 29 iunie

Premii, excursii ?i colectare de PET-uri de Ziua Dun?rii
Ziua Dunarii, 29 iunie

Pe 29 iunie Europa sarbatoreste Ziua Dunarii. Sub deviza „Fii activ pentru Dunare!”, pe teritoriile traversate de apele fluviului, au loc evenimente menite sa evidentieze importanta sociala si economica a Dunarii si sa atraga atentia asupra nevoii unui comportament responsabil fata de apa.

Administratia Bazinala de Apa Arges- Vedea a maract Ziua Dunarii prin actiuni precum sedinta Comitetului de Bazin si activitati in colabrare cu institutii de invatamant. In cadrul sedintei a fost prezentat proiectul “Planul pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor in bazinul hidrografic Arges-Vedea” si studiul “Fluviul Dunarea -oportunitati comune, ape transfrontaliere”. Pentru transmiterea mesajului de protejare a fluviului si a raurilor din bazinul Dunarii, elevii de la Grupul scolar Armand Calinescu au realizat carti postale pe care le-au ilustrat cu desene pe aceasta tema si cu indemnuri pentru protejarea apei. Cartile postale, realizate la invitatia ABAAV, au fost expediate catre prieteni sau cunoscuti ai copiilor.

Alti 30 de copii au realizat desene pe tema Dunarii, au analizat la microscop o picatura de apa din Dunare si au facut o calatorie cu vaporul pe apele fluviului la Giurgiu. Ziua Dunarii reprezinta aniversarea semnarii Conventiei cu privire la Protectia Fluviului Dunarea la Sofia, in 29 iunie 1994. Pentru implemenatarea acestei conventii a fost infiinsata Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR) este un organ transnational, care are ca obiective realizarea unui management al apei unic pentru intregul spatiu dunarean, protectia spatiului de viata al Dunarii si al speciilor sale, diminuarea poluarii apelor, protectia impotriva inundatiilor, pastrarea si refacerea dinamicii de curgere. Tara noastra detine cea mai mare suprafata din bazinul Dunarii astfel ca startegiile de mediu ale Romaniei sunt intreptate atat spre dezvoltarea infrastructurii de mediu pentru reducerea poluarii cat si spre reabilitarea ecosistemelor afectate, cum ar fi zona inundabila a Dunarii inferioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *