Nicholas F. Taubman, ambasadorul SUA la Bucuresti, a scris, in exclusivitate, pentru ziarul „Adevarul” un comentariu cu privire la summitul de la Bali. Domnia Sa crede ca „Foaia de parcurs de la Bali” va duce la un nou acord de mediu
Excelenta Sa, domnul Nicholas F. Taubman, urmareste cu un interes deosebit desfasurarea summitului de la Bali si considera ca schimbarile climaterice constituie una dintre cele mai mari provocari cu care ne confruntam astazi.
„Ori de cate ori calatoresc in Romania, sunt uimit de frumusetea naturii si imi amintesc cat este de important ca noi sa facem tot posibilul pentru a ne asigura ca generatiile viitoare se vor putea bucura de un mediu sanatos.
Schimbarile climatice reprezinta unele dintre cele mai grave provocari cu care ne confruntam in ziua de astazi si care ne preocupa pe noi toti, indiferent ca ne aflam pe dealurile inverzite ale Romaniei, in padurile tropicale din Brazilia sau in inima orasului Washington D.C.
Modul in care lumea va reactiona la aceasta problema stringenta va creiona economia globala si conditiile de mediu pentru generatiile viitoare.
Incepand din aceasta saptamana, Statele Unite s-a alaturat celorlalti 191 de participanti la Conventia-Cadru a ONU pentru Schimbarile Climatice (UNFCCC) de la Bali, Indonezia, in cadrul unei intalniri importante care va fi un pas-cheie al comunitatii globale in ceea ce priveste provocarea grava reprezentata de schimbarile climatice.
In cadrul acestei conferinte, care va dura doua saptamani, Statele Unite lucreaza productiv si constructiv impreuna cu alte natiuni pentru a elabora o -Foaie de parcurs de la Bali- prin care, pana in 2009, se va creiona un acord privind un nou cadru global pentru schimbarile climaterice.
Acord pentru mediu si economie
Nicholas F. Taubman este indragostit de Romania si considera ca mediul inconjurator trebuie protejat, indiferent de tara in care ne aflam
Nicholas F. Taubman este indragostit de Romania …
Dorim o -Foaie de parcurs de la Bali- care sa promoveze negocierile in baza UNFCCC si care sa dezvolte un cadru pentru perioada de dupa 2012, menit sa abordeze, in mod eficient, schimbarile climatice si sa consolideze securitatea energetica.
Statele Unite considera ca un cadru pentru schimbarile climatice, pentru perioada de dupa 2012, trebuie sa fie eficient din punctul de vedere al mediului inconjurator si durabil din punct de vedere economic.
Emisiile sunt globale, iar, pentru a fi eficienta, solutia va trebui sa fie, de asemenea, globala.
O abordare in care sa se implice numai unele dintre parti nu este eficienta din punctul de vedere al mediului inconjurator. Mai mult, un viitor cadru trebuie sa fie flexibil si sa corespunda unei game diverse de conditii nationale, precum si scopurilor sociale si economice generale.
Statele Unite lucreaza atat pe plan intern, cat si international, pe marginea unei serii de initiative pentru a reduce emisiile de gaze cu efecte de sera si poluarea atmosferica daunatoare si pentru a imbunatati securitatea energetica.
SUA are zeci de programe pentru reducerea poluarii
Avem un portofoliu divers de masuri pe plan intern, printre care zeci de programe obligatorii, de voluntariat, bazate pe stimulente si pe piata, pentru a reduce emisiile de gaze. De asemenea, am alocat 37 miliarde de dolari pentru a contribui la dezvoltarea si derularea unor tehnologii inovatoare de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, permitand, in acelasi timp, dezvoltarea economica.
Stim ca se poate. In perioada 2000-2005, populatia Statelor Unite ale Americii a crescut cu 5% (14 milioane de oameni), iar PIB-ul a crescut cu 12% (aproximativ 1.200 miliarde de dolari), in timp ce emisiile noastre de gaze cu efect de sera au crescut cu numai 1,6%. In perioada 2005-2006, economia noastra a crescut cu 2,9%, dar emisiile de gaze cu efect de sera au scazut cu 1,5%.
Politicile americane de mediu sunt globale
Pe plan international, politicile americane referitoare la schimbarile climatice se inscriu pe o agenda mai larga de dezvoltare durabila. Am initiat si am participat la numeroase parteneriate internationale – de exemplu, Parteneriatul Asia-Pacific privind Dezvoltarea Curata si Clima si Parteneriatul Gaz Metan pentru Piete – care abordeaza schimbarile climatice, promovand dezvoltarea economica si ajutand natiunile sa creeze prosperitate pentru propriile popoare.
In septembrie 2007, in baza acestor succese, Statele Unite au reunit 17 dintre cele mai mari economii ale lumii – reprezentand aproximativ 80% din economie, utilizarea de energie si emisiile de gaze cu efect de sera la nivel mondial – si Natiunile Unite pentru o Intalnire Inaugurala a Economiilor Dezvoltate pe tema Securitatii Energetice si a Schimbarilor Climatice. Lucrand impreuna in mod constructiv, Statele Unite considera ca procesul economiilor dezvoltate poate contribui la avansarea discutiilor in baza UNFCCC.
In cadrul conferintei de la Bali, vom asculta cu atentie ideile altora si vom impartasi propriile eforturi pentru a ajunge la un consens pe marginea -Foii de parcurs de la Bali-, care va ghida comunitatea internationala in urmatorii doi ani.”
America, dispusa sa negocieze un nou protocol post-Kyoto
La summitul de la Bali, au fost luate deja doua decizii importante. Prima priveste crearea unui nou grup de lucru, prezidat de Conventia Rachmat Witoelar.
Acest grup de lucru este insarcinat cu elaborarea unui cadru si a unui calendar de negocieri ce vor avea loc dupa conferinta asupra mediului ce se desfasoara in Indonezia si va identifica elementele-cheie ale viitoarelor tratate de mediu. Cea de a doua decizie, tehnica, se refera la transferul de tehnologii.
Aceste tehnologii permit, de exemplu, centralelor termice sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera, responsabile de incalzirea globala. Reprezentantii delegatiei americane, aflati la Bali, au declarat ca guvernul de la Washington este dispus sa negocieze un nou contract pentru reducerea poluarii.
Sursa: Adevarul