„Marea debarasare” a fost micsorata de criza

Ultimele campanii de colectare a electrocasnicelor iesite din uz nu au mai avut succes. Doar o mana de vechituri au reusit sa adune „salubristii” din fata blocurilor, in plina campanie de colectare a deseurilor electrice si electronice.marea debarasare

„Marea debarasare”, actiunea de strangere a deseurilor electrice organizata de Ministerului Mediului si in weekendul trecut, a fost sabotata de criza. Romanii nu si-au mai scos in fata casei vechiturile pentru ca lucratorii de la salubritate sa le duca, mai departe, la reciclat.

Asa se explica faptul ca frigidere depasite de vremuri, masini de spalat scorojite de ani sau televizoare alb-negru de dinainte de „89 sunt lasate prin debarale, prin balcoane sau in podul casei. Anul acesta, „Marea debarasare” s-a organizat si in satele din Vrancea, Cluj, Mehedinti, Neamt, Mures, Covasna si Harghita.

„Aia de la sate sunt mai zgarciti decat astia de la oras. Abia daca o sa scoata ceva”, spune Viorel Dobre, sef sector tratare deseuri la societatea de salubritate Urban din Bucuresti. „Are mama vreo trei aragazuri si vreo doua frigidere ca vai de ele, care consuma foarte mult. Dar le tine acolo. Au fost reparate si iar reparate. Omul de la tara e mai conservator, iar lucrurile au pentru el valoare de suflet. Poate are nevoie de un surub si, uite asa, are de unde-l lua. Iar daca frigiderul nu mai merge, il face incubator pentru potarnichi”, a mai spus Viorel Dobre.

Trei aparate la zece blocuri

Pe strada Apusului din Sectorul 6 al Capitalei, abia daca erau vineri cateva vechituri scoase in fata blocului. „Produse care mai functioneaza nu gasim decat foarte rar. Am incercat sa mai luam si noi sa mai folosim din ele, dar nu sunt bune. Oamenii trag in general de ele pana nu mai merg deloc. Multi le duc la tara, nu le arunca”, a explicat Viorel Dobre, sef sector tratare deseuri la societatea de salubritate Urban.

Reciclarea la rudele de la tara face parte din mentalitatea actuala a romanului. „Echipamentele vechi sunt donate rudelor de la tara sau vecinilor. Mentalitatile se schimba cu greu, iar pericolul pastrarii unor echipamente vechi si poluante nu este constientizat inca”, a precizat Valentin Negoita, presedintele Ecotic, asociatie de gestionare a deseurilor din echipamente electrice si electronice (DEEE).

Fara credite cu buletinul

Ministrul Mediului spera ca in 2010 cantitatea medie de 1 kilogram de DEEE colectat pe cap de locuitor sa fie de patru ori mai mare decat in 2009, dar agentii de salubritate sunt sceptici. Motivul: criza financiara care i-a determinat pe romani sa nu-si mai schimbe lucrurile din casa asa cum o faceau inainte, cand isi luau orice aparat prin „credit cu buletinul”. „Cand a inceput campania, in 2007, foarte multi romani si-au schimbat frigiderele sau televizoarele”, a mai spus Dobre.

„Criza si-a pus amprenta si in acest caz. Oamenii incearca, mai nou, sa pastreze aparatele electronice din dotarea gospodariilor pana nu mai merg deloc. Singurele exceptii le constituie, eventual, LCD-urile si plasmele, telefoanele mobile si gadgeturile”, a precizat si Valentin Negoita.

„Rabla” pentru electronice

Ministerul Mediului organizeaza campanii indreptate catre populatie, fara a tine insa cont de caracteristicile romanilor. Potrivit unui studiu Ecotic, aproape trei sferturi din romani si-ar dori un program „Rabla” si pentru televizoare sau masini de spalat. Ei ar vrea ca atunci cand isi predau aparatele vechi sa primeasca un voucher, prin care sa li se ofere o reducere la achizitionarea unui produs nou. Cateva magazine din Romania practica astfel de programe, iar „salubristii” sustin ca extinderea lor ar fi o solutie mai buna pentru colectarea aparatelor electrice si electronice vechi.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *