Locuitorii din aproape 200 de orase au putut scoate sambata, 14 martie, in fata casei aparatele electrice si electronice vechi pentru a fi colectate si reciclate. Actiunea a exclus, in aceasta luna, zona rurala, satele urmand a fi incluse in program incepand cu luna aprilie.
„Marea Debarasare”, campanie initiata in urma cu doi ani, a fost intrerupta la inceputul acestui an de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, pentru „redimensionare”.
Rezultatul acestei „redimensionari” este reluarea campaniei intr-o forma aproximativ similara, cu unele mici modificari.
„Nu respectam regula acum, insa de luna viitoare programul va fi din nou organizat in prima sambata.
Am ales totusi sa facem si in martie o editie a -Marii Debarasari- in noua formula cu reciclatorii, insa nu am putut sa o facem la timp, asa ca am preferat s-o facem intr-o alta sambata decat prima, decat sa n-o facem deloc”, a declarat ministrul mediului.
Obiective greu de atins
Un alt element al „redimensionarii” il reprezinta excluderea zonelor rurale din program. La ultima editie a campaniei, desfasurata la sfarsitul anului trecut, au participat 540 de localitati – 190 de orase si 350 de comune si sate.
De aceasta data, programul va include numai cele 190 de orase. Nemirschi a tinut sa precizeze ca tinta actuala de reciclare a deseurilor electrice si electronice – patru kilograme pe cap de locuitor – este foarte greu de atins.
„La o analiza proprie, am constatat ca nu vom ajunge sa atingem tintele de reciclare de deseuri in general. Nu avem inca salariile nemtilor care-si pot schimba frigiderul sau televizorul odata la cativa ani”, a spus ministrul.
La randul sau, presedintele asociatiei colective „Ecotic” a declarat ca, potrivit unui studiu realizat anul trecut, 68% dintre romani declara ca „nu stiu ce pot face cu aparatele vechi”.
Sursa: Adevarul