“Reciclarea” PET-urilor se face direct in apele Cascadei Bigar

Monumentul natural din Parcul National Cheile Nerei este inconjurat de mormane de sticle din plastic si de resturi menajere. Autoritatile locale din judet se alatura campaniei “Adevarul” si considera ca “buy-backul” ar fi solutia pentru a scapa natura de invazia plasticului.Cascadei Bigar

Malurile Minisului, rau in care ajung si apele Cascadei Bigar, sunt pline de gunoaie.

De multe ori, imaginea superba a cascadei se transforma intr-una dezolanta, mai ales ca nu putini trecatori arunca PET-uri si doze goale de bere chiar in foisorul amenajat la intrarea in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita.

La randul ei, pestera din care izvoraste izbucul Bigar poate fi confundata cu usurinta cu o pubela imensa, iar peretii acesteia sunt “gravati” cu tot felul de desene. Exista insa si destui vizitatori care condamna aceste lucruri.

Turistii “alimenteaza” zona cu sticle din plastic

“Este pacat de locul acesta atat de frumos. Trebuie sa fii foarte atent cand faci fotografii, pentru ca gunoaiele iti “strica” imaginea. Ar trebui sa fie aplicate amenzi pentru PET-urile si resturile menajere aruncate la voia intamplarii”, sustine Dan Dragan, un fotograf resitean.

Razvan Toma, un timisorean aflat in trecere, s-a oprit si el sa admire peisajul. “Sunt atatea sticle din plastic aruncate peste tot. Pacat de aceste locuri atat de frumoase”, spune turistul.

La numai cativa kilometri de localitatea Anina, se afla izbucul Bigar, un izvor alimentat de un curs de apa subteran, ce strabate pestera cu acelasi nume din Muntii Aninei.

Monumente naturale inconjurate de gunoaie

Dupa aproximativ 200 de metri, apa izvorului, bogata in calcar, se varsa in raul Minis de pe un prag stancos, formand o cascada de tuf calcaros, Cascada Bigar. Apa curge de pe o stanca parca suspendata in aer, cu un debit de pana la 4.800 de litri pe secunda, privelistea fiind cu adevarat deosebita.

Exista insa si destui turisti care nu stiu sa aprecieze un monument natural si arunca tot felul de resturi menajere si de sticle din plastic la voia intamplarii. Din pacate, acest lucru se intampla pe toata intinderea Parcului National Cheile Nerei-Beusnita.
Membrii Grupului Ecologic de Colaborare Nera lucreaza intr-un centru de voluntariat pentru protejarea rezervatiilor naturale din Banatul de Sud.

Ecologistii nu fac fata deseurilor

Ei au desfasurat chiar si un program de voluntariat pentru protejarea Parcului National Cheile Nerei-Beusnita. “Cascada Bigar, dar si celelalte locuri din apropierea ei reprezinta obiective turistice minunate. Este acolo amenajat un foisor, in care te poti relaxa ascultand zgomotul cascadei, dar gunoaiele, in special sticlele din plastic, invadeaza aceste locuri”, sustine Cristina Luchian, voluntar in cadrul Grupului Ecologic de Colaborare Nera.

Autoritatile sustin ca fac fata cu greu avalansei de gunoaie. “Repetam mereu diverse campanii de colectare a ambalajelor din plastic. Cand va incepe scoala, vom porni o actiune de curatenie impreuna cu elevii voluntari”, spune directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Caras-Severin, Florin Vasiloni. In ceea ce priveste Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, rangerii ii vor amenda pe turistii care arunca PET-uri la intamplare cu 2.500 de lei.

Scolarii strang PET-urile goale

“Vom incepe si o campanie de informare a turistilor prin care ii rugam sa puna gunoaiele in saci menajeri si sa-i duca pana in locurile de campare”, sustine Pau Fistea, responsabil cu comunitatile in cadrul Parcului National Cheile Nerei-Beusnita. Campania demarata de cotidianul “Adevarul” este apreciata de autoritatile din Caras-Severin, mai ales ca metoda actuala de colectare a plasticului in acest judet nu este eficienta.

“La noi, sistemul de colectare a PET-urilor nu merge. Cei trei mari operatori din Caras-Severin care strang PET-uri au contracte incheiate cu magazinele care, in loc sa primeasca bani pentru PET-urile returnate, sunt nevoite sa plateasca pentru ambalajele respective”, sustine comisarul Garzii de Mediu Caras-Severin, Gheorghe Pitulan.

Autoritatile sustin campania “Adevarul”

Viceprimarul orasului Anina, Nicolae Radu, sustine campania. “PET-urile s-au adunat pe multe cursuri de apa din zona. Prin rascumpararea PET-urilor diminuam efectele poluarii”, afirma Nicolae Radu.

“La noi in judet sistemul de colectare a deseurilor din plastic este ineficient.” Gheorghe Pitulan comisar al Garzii de Mediu Caras-Severin

POLUAREA ALBA

Ariile naturale protejate din Romania devin pe zi ce trece o imensa pubela in care turistii arunca sticle goale din plastic, doze de bere si resturi menajere, in timp ce autoritatile locale se declara neputincioase in fata “poluarii albe”.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,189FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente