„Reducerea poluarii astazi e un avantaj economic maine”

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti acorda prioritate politicilor de mediu.

Ambasadorul britanic Robin Barnett este in Romania din iunie 2006 si a dovedit o constanta preocupare pentru problemele mediului. Pe site-ul ambasadei, domnul Barnett ne asigura ca vrea sa dezvolte politici comune privind protectia mediului intre Romania si Marea Britanie. Intrigati de faptul ca domnia sa plaseaza pe primul loc politicile de mediu, reporterii de la „Adevarul Verde” i-au solicitat un interviu pe aceasta tema.

Adevarul: De cand ati venit in Romania v-ati declarat interesat de mediu. Ce ati realizat pana acum in acest domeniu?

Robin Barnett: Cred ca impreuna am facut foarte multe lucruri. Mai intai, iata ca acum exista, de exemplu, „Adevarul Verde”. Acum doi ani nu exista acest tip de presa. Cu sprijinul guvernului de aici si, desigur, al societatii civile, am dezvoltat o recunoastere a acestei probleme critice pentru intreaga planeta. Concret, -l-am invitat pe unul dintre membrii echipei care a realizat Raportul Stern, Dimitri Zenghelis, in iunie 2007, pentru a prezenta concluziile acestui raport, care spune ca reducerea poluarii nu poate fi amanata. Am reusit sa dezvoltam interesul pentru aceste probleme.

– Romania tocmai a contestat recomandarea venita de la Bruxelles prin care se cerea o reducere a emisiilor de CO2 cu 20%. Credeti ca, daca nu ne vom conforma, ni se vor impune cu forta aceste masuri de protejare a mediului?

– Cred ca toate statele membre au acceptat deja ideea ca obligatiile colective trebuie sa fie asumate. Ar trebui sa privim aceste reduceri drept o oportunitate de a dezvolta, inaintea altor state, o economie moderna, cu emisii reduse de carbon, care ne va crea un avantaj economic fata de celelalte tari ale lumii. Am mai auzit, nu doar in Romania, ca exista temeri legate de reducerea cresterii economice. Legal vorbind, nu stiu exact care este propunerea Romaniei. O sa vedem ce se mai intampla, dar sunt convins ca Romania va accepta pana la urma sa lupte pentru a realiza o reducere serioasa a emisiilor poluante.

– Poate ca avem nevoie de noi tehnologii. Am citit despre parteneriatul oamenilor de afaceri din Cardiff cu cei din Cluj-Napoca. -S-au semnat si contracte privind transferul de tehnologii legate de protectia mediului?

– Vizita aceasta a fost un exemplu bun pentru cooperarea dintre Romania si Marea Britanie, inclusiv din punctul de vedere al protectiei mediului. A fost insa doar o prima vizita. Suntem abia la inceputul unei frumoase colaborari. Urmeaza o vizita a unei delegatii din Cluj la Cardiff si sunt convins ca aceasta tema a protejarii mediului va fi in discutie.

– V-a dezamagit reactia Romaniei, care acum se opune masurilor de reducere a poluarii? In 2006, ati avut o relatie buna cu ministrul Sulfina Barbu. Echipa actuala vi se pare mai putin preocupata de mediu?

– Si in Marea Britanie a fost schimbat ministrul mediului, dar cred ca schimbarea ministrilor nu scade din importanta problemei. Sunt convins ca reducerea poluarii ramane o problema cruciala pentru orice guvern. Am avut o colaborare excelenta cu doamna Barbu si la fel este cea de acum, cu domnul Korodi. Avem o colaborare nu doar la nivel politic, dar si la nivel practic, intre agentii care se ocupa de protectia mediului.

– In Marea Britanie se discuta despre construirea unei noi centrale electrice pe carbuni. Acest combustibil mai are inca un rol important de jucat?

– Cred ca in toata lumea carbunele ramane o sursa importanta de energie si in viitor vom avea un „mix” e-nergetic. Provocarea -este sa folosim tehnologii care sa reduca poluarea. Dar foar-te important este sa dez-voltam surse de energie regenerabila. In Marea Britanie vom avea in continuare un „mix” energetic, dar cu emisii de carbon reduse in mod drastic. Premierul Gordon Brown a spus clar ca pentru noi reducerea poluarii -este o prioritate.

– Credeti ca la viitorul summit pe teme climatice, din Hawaii, americanii vor accepta o reducere mai drastica a emisiilor de carbon?

– E foarte important sa avem mai intai o strategie in cadrul Uniunii Europene. La Bali, de pilda, s-au obtinut promisiuni importante. Faptul ca Statele Unite, China si India au acceptat sa reduca, pana in 2050, nivelul emisiilor de carbon cu 50% fata de nivelul inregistrat in 1990 e un pas important. Strategic vorbind, inca mai avem multe de facut. Nu cred insa ca problemele ramase in suspensie se vor putea solutiona in cadrul unei singure conferinte. Acum toata lumea accepta ca avem o problema reala, pe care trebuie sa o rezolvam impreuna. In viitor trebuie sa mai negociem privind metodele, responsabilitatea fiecaruia si finantele necesare.

– Care credeti ca este cea mai grava problema a Romaniei legata de mediu?

– Si la noi, si aici sunt multe de facut in continuare. Pe termen scurt, pentru Romania, ar fi completarea obligatiilor impuse de directivele europene pentru protectia mediului. Eu am constatat un progres. Stiu ca intreprinderile energetice au inceput deja sa rezolvele problemele legate de emisiile de carbon mostenite din perioada comunista, cand protectia mediului nu era o prioritate. Pentru mine, o tema importanta ar mai fi reciclarea deseurilor.

– Am auzit ca ati vizitat rezervatia de ursi de la Zarnesti. Credeti ca astfel de sanctuare ar putea fi o solutie pentru supravietuirea marilor mamifere pradatoare?

– Am fost foarte impresio-nat de ce am vazut la Zar-nesti. Nu sunt un expert in acest domeniu, dar pot sa va spun ca avem o problema in toata Europa privind protejarea animalelor salbatice. Sunt fericit ca aici exista oameni si organizatii preocupate de acest subiect. Si in Marea Britanie sunt. Putem gasi impreuna si alte solutii, dar e clar ca acest tip de sanctuar este o optiune. Aici, la Zarnesti, animalele au conditii mai bune decat aveau inainte si e clar ca s-a inregistrat un progres important.

– Ce proiecte aveti in continuare?

– Pe termen scurt, avem proiectul tinerilor ambasadori. Poate ca este un pas modest, dar se va dovedi util in viitor. Si la nivel guvernamental putem contina sa colaboram pentru a reusi sa ne respectam angajamentele de reducere a emisiilor poluante. Romania are oportunitatea de a juca un rol important in aceasta regiune a Europei si dorim sa o ajutam in demersurile sale de protectie a mediului.

-Intre tarile noastre exista acum un parte-neriat puternic. La Bali, am semnat impreuna aceleasi angajamente pe termen lung.
Robin Barnett
ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti

Tinerii ambasadori, impotriva schimbarilor climatice

Azi se lanseaza proiectul ce reflecta preocuparea strategica a Marii Britanii de a promova realizarea sigurantei climatice. Scopul declarat este de a promova, in randul generatiei tinere, actiunile de constientizare a modificarilor climei si rolul important pe care il au energiile regenerabile, precum si reducerea poluarii. In zece localitati (Bucuresti, Calarasi, Moreni, Constanta, Galati, Gheorghieni, Targu Mures, Sinaia, Sighisoara si Dej) vor fi instruiti in problema protejarii mediului mai intai un grup de zece profesori si apoi cel putin 800 de elevi, din clasele V-VIII.

Copiii vor participa la un concurs national si dintre ei vor fi alesi cei patru „ambasadori ai schimbarilor de mediu”, care vor beneficia de excursii in intreaga lume, pentru a prezenta initiativele romanesti legate de protectia mediului. Parteneri: Fundatia TERRA, Mileniul III si Asociatia ALMA-RO.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *