„Masina cu cinci locuri este o crima ecologica si spatiala”

Desi, la o productie de serie, o masina „stil Capra” ar costa circa 2.000 de euro, nimeni nu i-a propus vreodata inventatorului sa ii transforme ideile in afacere

La ultima festivitate internationala la care urma sa primeasca un premiu, inventatorul n-a avut loc in autocar de directorii Ministerului Educatiei

„Masina cu cinci locuri este o crima ecologica si spatiala”

Justin Capra, omul care a inventat cel mai mic autoturism din lume, nu este un fan al masinilor, dimpotriva. Dupa televizor (in casa lui Justin Capra nu exista asa ceva), considera ca masinile sunt cel mai distrugator bun folosit de omenire.

„Masina cu cinci locuri este o crima ecologica si spatiala”, spune acesta. Daca faci calculul, ajungi la 02% randament! Restul este distrugere. Teoretic, motorul are 30% randament, insa doar in partea optima de consum.

Ganditi-va ca, in primul rand, masina nu merge niciodata plina. Aratati-mi si mie o masina cu 5 persoane. Majoritatea merg cu o singura persoana. Chiar daca este incarcata full, sarcina utila este 30% din valoarea sarcinii pe roti.

Automobilul nu si-a atins scopul. Scopul automobilului este sa ne transporte, dar in loc sa ne transporte pe noi, se transporta pe el. Din cele 72 de prototipuri ale lui Justin Capra, majoritatea au un loc, doar doua-trei sau patru locuri. Dar tot nu este mandru de ele.

Capra a mesterit o masina care consuma 0,5% la 70 km

Considera ca prototipurile care i-au adus celebritatea (” cred ca pentru ca sunt colorate si se misca, altfel sunt inventii ale romanilor mai importante decat ale mele”) sunt „acceptabile”.

„Am facut o masinuta care consuma 0,5% la 70km. Ceea ce e destul de bine. Americanii au mers cu 1 litru de benzina aproape 100 de kilometri, dar cu 10 km/h, culcat pe burta. Iar fetita care reprezenta Fordul avea 35 de kile cu ambalaj cu tot. Dar eu la 70 de km/h am consumat doi litri si ceva de la Bucuresti la Iasi”.

Desi, la o productie de serie, o masina „stil Capra”, ar costa circa 2.000 de euro, nimeni nu i-a propus vreodata sa-i transforme ideile in afacere. „Va dati seama cati oameni ar avea de pierdut, in primul rand cei care castiga din petrol. Ca sa nu mai vorbim ca ar disparea niste industrii pe orizontala. Nu e simplu”

Pentru Justin Capra premiile nu prea conteaza. „In 92 am castigat un premiu care era de vreo 10 ori mai mare decat unul obisnuit. Si m-am speriat, m-am jenat, pentru ca sunt cercetatori care au facut lucruri mai importante decat mine. In 92 era 5.000 de lei un premiu, cat un salariu bun, si eu am luat 50.000. Si am zis „Doamne, de ce ii iau? Ajuta-ma sa nu mai castig, ca nu cumva sa fiu invidiat de oameni”.

Si m-a ajutat pana anul trecut, cand a plouat cu diplome si cu premii. Ultima medalie pe care a primit-o Justin Capra a fost de aur si a venit de la Bruxelles. N-a ajuns s-o ridice, fiindca n-a avut loc in autocarul oficialilor, de directorii din Ministerul Educatiei. L-au sunat dupa cateva zile sa si-l ridice de la Bucuresti.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *