„Piratul Antarcticii”, pe urmele balenierelor

Americanul Paul Watson reprezinta aripa dura a miscarii ecologiste, care lupta fara manusi impotriva ucigasilor de balene.

Fondator al Sea Sheperd Conservation Society si co-fondator al organizatiei Greenpeace, Paul Watson este una dintre cele mai insolite figuri ale miscarii pentru ecologie si drepturile animalelor.

In anul 2000, Time Magazine l-a declarat unul dintre „eroii ecologisti” ai secolului 20. Actiunile sale agresive impotriva pescadoarelor si navelor care macelaresc anual sute de balene i-au adus faima de „pirat” si „terorist” al marii.

Paul Watson lupta de mai bine de 30 de ani in slujba regatului animalelor. La inceputul anilor „70, la scurt timp dupa infiintarea Greenpeace, canadianul a iesit in largul coastelor californiene, alaturi de un mic grup de activisti, pentru a taia calea unei flote de baleniere sovietice.

Watson conducea o barca pneumatica Zodiac, rapida si usoara. Scopul sau era de a se pozitiona intre casaloti si harpoanele sovietice. Balenierele trasesera deja cu harpoanele catre un grup de cetacee, iar, in momentul aparitiei lui Watson, una dintre balenele ranite a iesit din grup si s-a indreptat direct catre barca lui pneumatica.

Watson a facut un efort de ultim moment pentru a schimba directia barcii, clipa in care uriasa faptura marina a trecut pe langa el, privindu-l direct in ochi pe cel care incerca sa o salveze. A fost un moment pe care Watson marturiseste ca nu-l va uita pentru tot restul vietii. „Intr-o clipa, viata mi-a fost complet transformata, iar scopul existentei mele a devenit deodata foarte clar”, a marturisit Watson ziarului britanic „Times”.

Actiune spectaculoasa in Antarctica

Dupa o vreme, Paul Watson s-a alaturat fondatorilor organizatiei Greenpeace, iar apoi a infiintat una dintre cele mai agresive grupari ecologiste din lume – Sea Sheperd Conservation Society.

La mijlocul lunii ianuarie, una din navele flotei Sea Sheperd – un fost pescador scotian botezat cu numele lui Steve Irwin – a hartuit la propriu flota de baleniere japoneze iesite la vanatoare in Antarctica. La 57 de ani, Watson nu si-a mai permis sa se urce in barca Zodiac. Insa a fost la bordul pescadorului in momentul in care doi membri ai echipajului sau aveau sa provoace un incident cu reverberatii internationale in timp ce urmareau nava Yushin Maru 2, parte a flotei nipone de baleniere.

Cei doi militanti au fost capturati de japonezi si imobilizati pe punte cu cabluri si funii, sub „privirile” camerelor de luat vederi si ale lumii intregi. Watson abia si-a stapanit satisfactia. Isprava tovarasilor sai a fost relatata de toata presa internationala, iar lupta pentru salvarea balenelor a revenit in atentia lumii. Dincolo de strategia calculata de provocare si de confruntare, Watson a mai obtinut o victorie.

In vreme ce „fraierii” de la Greenpeace se agitau „ca niste doamne ecologiste de la Avon”, Sea Sheperd era in prima linie a frontului, incercand sa salveze balenele. „Japonezii nu au vanat nimic timp de o saptamana”, a declarat atunci Watson.

Salvator sau „dus cu pluta”?

Pentru multi ecologisti, Watson este mai mult un militant pus pe scandal decat un salvator, arata „Times”. De multe ori a fost calificat drept pirat, terorist sau „un individ dus cu pluta, care intr-o zi va provoca o tragedie”. Salveaza cu-adevarat balenele? Sau mai mult ii intarata pe japonezi, facandu-i sa amane sfarsitul vanatorii din apele Antarcticii?

Watson este foarte categoric in privinta actiunilor sale. „Nu poti sa nu faci nimic in timp ce aceste creaturi blande sunt ucise. Cand oamenii ne spun pirati, nu am chiar nicio problema. Suntem piratii carora le pasa, in lupta cu piratii profitului”, spune el. Paul Watson afiseaza chiar un aer pirateresc, cu parul sau valvoi si uniforma de capitan ornata cu impletituri aurite.

Nu este un capitan adevarat, insa, fara indoiala, tine sub comanda o intreaga organizatie. Sea Sheperd are 40.000 de sustinatori in lumea in-treaga, 12.000 de membri activi, un buget anual de 2 milioane de dolari si un comitet de actiune compus din zece oameni. Neindoielnica este si admiratia pe care o provoaca in randul multor celebritati, intre care Mick Jagger sau Uma Thurman. „Este unul dintre cei mai curajosi oameni ai planetei”, declara actorul Martin Sheen pentru revista „New Yorker”.

Dat afara din Greenpeace

Cei care ar trebui sa-i fie aliati il privesc ca pe un scandalagiu care submineaza obiectivele miscarii ecologiste. Ofertele de cooperare ii sunt respinse.

Luna trecuta, Greenpeace a refuzat sa dea organizatiei Sea Sheperd coordonatele flotei nipone de baleniere, pe care le detinea in exclusivitate. Anul trecut, situatia fusese exact invers, iar Sea Sheperd oferise coordonatele celor de la Greenpeace. Spre deosebire de Sea Sheperd, Greenpeace crede ca non-violenta
este cheia transmiterii mesajului.

Doctor Mengele al balenelor

Unul dintre cei mai mari dusmani ai lui Watson este dr Luis Pastene, un cercetator chilian de la Institutul Japonez de Cercetare a Cetaceelor (CRI). Pastene este, in opinia lui Watson, un „Dr Mengele al balenelor”. Cu ajutorul lui Pastene, guvernul de la Tokyo a interpretat in extremis o exceptie din moratoriul Comisiei internationale de vanatoare a balenelor, care permite tarilor sa ucida balene numai in scopuri de cercetare.

Japonia a argumentat ca vanatorile din Antarctica sunt necesare pentru a montoriza miscarea populatiilor de balene si pentru a observa cum sunt afectate acestea de poluare. In numele acestor „scopuri stiintifice”, 900 de balene au fost ucise in cursul sezonului de vanatoare din ianuarie. Din pacate, cea mai mare parte a carnii de balena ajunge tot in fafuriile japonezilor. Multe tari incluse in Comisie au calificat argumentatiile „stiintifice” ale Japoniei drept scandaloase si imposibil de sustinut.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *