„Vacutele tehnologice”, salvarea micilor fermieri

Tot mai multi proprietari de bovine au investit cateva mii de euro in dozatoare de lapte si le-au instalat in pietele si in supermarketurile din toata tara. Fermierii scot de trei ori mai mult profit vanzand laptele de vaca la dozator decat daca l-ar comercializa direct procesatorilor.vacute tehnologice

Multi dintre crescatorii de animale au gasit o metoda ingenioasa de a face fata crizei: au impanzit tara cu dozatoare de lapte. Ideea se dovedeste a fi si banoasa, deoarece fermierii vand un litru de lapte la un pret cuprins intre 2,5 si 3 lei, incasand de trei ori mai mult decat daca l-ar vinde procesatorilor.

Unul dintre fermierii care au adoptat moda dozatoarelor este satmareanul Wilhelm Fellner, care are o ferma cu 35 de vaci. De un an, el vinde laptele la dozatoare, instalate in doua microbuze. „Ziua stau mai mult in piete, iar la anumite ore ne deplasam spre fabrici, unde, la iesirea din ture, oamenii mai iau cate un litru de lapte”, povesteste fermierul. Fellner spune ca a cheltuit aproape 33.000 de euro pentru amenajarea dozatoarelor si vinde in jur de 100 de litri de lapte pe zi.

Timisorenii cumpara lapte „la cheita”

In Timisoara exista patru dozatoare de lapte, cu o capacitate de 200 de litri fiecare, instalate de reprezentantii fermei Joiana. Ei au pus la bataie peste 240.000 de euro, o suma destul de greu de recuperat. „Abia de la al treilea aparat afacerea a intrat pe plus si am inceput sa recuperam din investitie”, explica Mihai Negoescu, reprezentant al fermei Joiana. Timisorenii platesc cate 3 lei pentru un litru de lapte sau pot folosi „cheita” – un fel de abonament pe care il pot reincarca direct la aparat.

Baimarenii au un singur dozator

Daca in Timisoara exista patru dozatoare, in Baia Mare este doar unul. Reticenti, baimarenii au privit la inceput cu neincredere „masinaria”, dar cand s-au lamurit despre ce este vorba, au lasat laptele la cutie pe raft, la supermarket, pentru cel de la dozator. Laura Andor, proprietara automatului instalat aici, este din localitatea Rodina, aflata la aproape 50 de kilometri de oras. Femeia are in gospodarie sapte vaci de la care mulge zilnic aproximativ 80 de litri de lapte. Dupa prima saptamana de cand a instalat dozatorul, Laura Andor spune ca a iesit in castig.

„In primele zile am adus putin lapte, dar, dupa ce am vazut ca se vinde tot, am prins curaj si am dublat cantitatea”, arata ea. Toata afacerea a costat-o 10.000 de euro, la care se mai adauga alti 135 de lei pe care trebuie sa-i plateasca anual la primarie drept chirie pentru terenul unde este amplasat chioscul.

Tot 10.000 de euro pentru un dozator au platit si sotii Pavel din satul Manastireni, judetul Botosani, unde au o ferma cu 50 de bovine. Anul trecut, ei au cumparat masinaria din Italia si estimeaza ca isi vor recupera investitia cam in doi ani. Pentru ca afacerea merge ca pe roate si vand peste 100 de litri de lapte pe zi, crescatorii de vaci au decis sa mai achizitioneze inca doua astfel de dozatoare. Insa, pentru a nu iesi pe pierdere, fiecare aparat trebuie sa vanda peste 70 de litri pe zi.

Conform normelor impuse de Uniunea Europeana, fermierii romani au dreptul sa vanda direct consumatorilor 1,8 miliarde de litri de lapte pe an

Patronatele: laptele ar trebui verificat

Chiar daca fermierii spun ca afacerile le merg bine, reprezentantii patronatului din industria de profil sustin ca laptele crud ar trebui pasteurizat. „Laptele vandut la automat nu este etichetat si nici nu primesti informatii despre termenul de valabilitate”, arata Valentin Blanaru, directorul general al Asociatiei Patronatul Laptelui. ; Au colaborat: Bogdan Stanciu, Anca Miklos, Olivia Tulbure si Alex Chirila

Cat te costa un dozator

Cel mai ieftin automat de lapte costa, in medie, 7.200 de euro, potrivit lui Sandor Istvan, reprezentantul firmei Bruni, care importa dozatoare de lapte din Elvetia. Un astfel de aparat are display pe care este afisat costul unui litru de lapte si ce cantitate de lapte a mai ramas in automat. In plus, proprietarul dozatorului este avertizat prin SMS daca dozatorul este gol. Plata se poate face cu monede de 50 de bani, iar cele mai performante aparate pot da si rest.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *