13 ursi, 8 lupi, 4 pisici salbatice si un ras: Cota de vinatoare propusa pentru sezonul 2012 in Bistrita-Nasaud

13 ursi, 8 lupi, 4 pisici salbatice si un ras: Cota de vinatoare propusa pentru sezonul 2012 in Bistrita-Nasaud

Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud a supervizat actiunea de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale salbatice strict protejate, respectiv: urs brun, lup, ras si pisica salbatica, desfasurata in lunile martie – mai 2012.

Evaluarea efectivelor de specii protejate a fost realizata de catre cei 24 de gestionari ai fondurilor cinegetice de pe raza judetului in baza unui program prestabilit de catre acestia, conform metodologiei de evaluare transmisa de Ministerul Mediului si Padurilor. La aceste actiuni pe langa gestionarii fondurilor de vanatoare si personalul de specialitate au participat reprezentantii compartimentului Arii Protejate din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Bistrita – Nasaud;

In urma observatiilor efectuate in teren a fost inventariat un numar de 448 exemplare din specia urs, 227 lupi, 73 rasi, 306 pisici salbatice, comparativ cu anul 2011 cand au fost observate 384 exemplare din specia urs, 172 lupi, 57 rasi si 283 pisici salbatice.

Din cota de recolta aprobata pentru sezonul de vanatoare 2011 – 2012, conform Ordinului nr. 2278/2011 pentru aprobarea derogarilor in cazul speciilor urs, lup, ras si pisica salbatica, la nivelul judetului au fost recoltate de catre gestionarii fondurilor cinegetice un numar de 13 exemplare urs, 8 exemplare lup, 4 exemplare pisica salbatica si 1 exemplar ras.

Odata cu centralizarea la nivel de judet a datelor privind evaluarea speciilor protejate s-au facut si propuneri de cote de recolta pentru speciile urs brun, lup, ras si pisica salbatica, pe fonduri de vanatoare si gestionari, pentru sezonul de vanatoare 15 mai 2012 -14 mai 2013.

Propunerile de cote de recolta au la baza nivelul pagubelor inregistrate, situatia efectivelor reale comparativ cu cele optime, tendinta si structura populatiei, realizarea cotelor de recolta in sezoanele precedente, precum si distributia si gradul de suprapunere a fondurilor cinegetice cu ariile naturale protejate si cu siturile Natura 2000.

Efectivele evaluate au fost analizate si centralizate la nivel de judet de catre Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud, dupa care au fost transmise Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Cluj, potrivit comunicatului remis presei de APM BN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *