Parc solar in Ialomita cu 32.000 de panouri solare

Parc solar in Ialomita cu 32.000 de panouri solare

Startul unei prime investitii din judetul Ialomita intr-un parc solar pentru producerea de energie regenerabila, care va avea 32.000 de panouri solare, a fost dat, miercuri seara, la Giurgeni, de catre societatea Gigawatt Global Romania, transmite Agerpres (24 mai).

In zona Giurgeni, Consiliul Judetean Ialomita a intocmit un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru dezvoltarea, pe o suprafata de 30 de hectare, a doua investitii in parcuri fotovoltaice.

Prima investitie, estimata la 15 milioane de euro, este a celor de la Gigawatt Global, carora li s-a concesionat in acest sens o suprafata de 24 de hectare.

Parcul va fi format din aproximativ 32.000 de panouri solare, de 250 W pe panou, 16 unitati invertoare de 500 KW, iar puterea va fi de 8 MW, energie care va fi ‘injectata’ in sistemul energetic national. Termenul de executie a proiectului va fi de sase luni.

Cea de-a doua investitie este a Consiliului Judetean Ialomita, pe o suprafata de 6 hectare, finantarea fiind asigurata din bugetul propriu. Acest parc va fi de 2 MW, cu patru etape de dezvoltare, anul acesta urmand sa inceapa constructia primului modul de 0,5 MW. Proiectul Consiliului Judetean, care se preconizeaza a se finaliza pe parcursul unui an, va asigura energia electrica atat pentru CJ, cat si pentru institutiile subordonate, dar si in localitatile Giurgeni, Gura Ialomitei si Mihail Kogalniceanu.

David Rosenblatt, cofondatorul Arava Power Company din Israel, a apreciat deschiderea pe care a avut-o conducerea judetului Ialomita pentru a dezvolta un astfel de proiect, intelegand, astfel, ca exista oameni care ‘fac lucrurile sa se intample’.

‘Operam in toate zonele lumii, Europa, Orientul Mijlociu, Africa. Dar ce este special la Ialomita, este conducerea judetului. Cand mergem intr-un anume loc, chiar daca ai soare, chiar daca ai teren, chiar daca ai potential pentru a obtine energie solara, daca nu poti lucra cu conducerea pentru ca lucrurile sa mearga, nu poti face o investitie. Pentru ca noi stim ca oamenii fac lucrurile sa se intample. Nu este vorba despre bani, nu este vorba despre idei, ci despre oamenii cu care lucrezi pana la finalul unei zile. Iar noi credem in oamenii din Ialomita. Aceasta zi este foarte importanta, pentru ca acesta este viitorul (…)’, a spus David Rosenblatt.

De asemenea, Ira Green, deputy CEO la Gigawatt Global, a afirmat ca ‘Romania este binecuvantata atat cu resurse naturale, dar si cu resurse umane’, insa, la fel ca antevorbitorul sau, a adus in discutie relatia dintre investitor si conducerea unui judet.

‘Trebuie sa ai la conducerea judetului oameni care sa vada aceste resurse si sa fie deschisi in a le utiliza. Iar aici am intalnit astfel de oameni, de care ar trebui sa fim mandri. Oameni care au acea viziune despre viitor, dar si abilitatea de a merge dincolo de idee’, a spus Ira Green.

Presedintele Consiliului Judetean Ialomita, Silvian Ciuperca, a mentionat ca acest ‘potential de corectitudine si de angajament’ pe care reprezentantii firmei l-au intalnit in Ialomita este foarte important pentru dezvoltarea proiectelor, aceasta investitie fiind una importanta pentru judet.

‘Proiectul de aici este poate unul dintre cele mai importante proiecte pe care le-am nascut acum trei ani. Ratarile din diverse zone ne-au indarjit sa perseveram. Acum au venit si partenerii, noi continuam, este o competitie, iar Ialomita se afla pe locul doi in tara, probabil, dupa judetul Giurgiu, unde exista un parc operational’, a subliniat Ciuperca.

Potrivit vicepresedintelui Consiliului Judetean Ialomita, Ioan Martin, investitiile la nivel national in anul 2012 in parcuri fotovoltaice sunt estimate la 200 milioane de euro, fiind in curs de proiectare parcuri de aproximativ 250 MW, iar in Ialomita sunt in faza de PUZ parcuri cu o putere de 32 de MW, dintre care 10 MW dezvoltati de Consiliul Judetean sau parteneri ai Consiliului Judetean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *