Omul de afaceri iesean Ioan Budeanu, patronul firmei Coseli SA, a reusit sa obtina aprobarea comunei Movileni de a construi o centrala electrica in apropierea unei arii naturale protejate prin lege • Prin acceptul primit in cadrul dezbaterii publice de ieri, firma Coseli SA poate continua procedurile pentru a deschide santiere de constructii la numai 200 metri de situl Natura 2000 „Dealul lui Dumnezeu”
O investitiei care poate pune in pericol fauna dintr-o arie protejata din Iasi a trecut ieri fara probleme de una dintre etapele necesare pornirii constructiilor. Firma Coseli SA din Iasi intentioneaza sa construiasca o centrala electrica fotovoltaica la o distanta de 200 de metri de situl Natura 200 „Dealul lui Dumnezeu”, initiativa care deja a intrat in atentia autoritatilor in urma cu trei luni de zile. Ieri, administratia locala din Movileni nu a adus nicio contestatie asupra acestui proiect, dezbaterea publica fiind incheiata fara probleme pentru firma Coseli.
Investitia din satul Iepureni, comuna Movileni, ar trebui sa fie amplasata langa habitate si specii de animale protejate prin lege, drept pentru care Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Iasi a decis in luna februarie a acestui an ca proiectul nu va putea continua pana cand nu se va sti cat de daunatoare ar putea fi construirea centralei pentru mediu natural protejat. APM Iasi a hotarat atunci ca proiectul de plan PUZ (Plan Urbanistic Zonal) „Construire centrala fotovoltaica, sat Iepureni, comuna Movileni” are efecte semnificative asupra mediului si necesita evaluare de mediu. Firma a intocmit, dupa aceasta decizie, un raport de mediu, in care au fost propuse solutii pentru diminuarea riscurilor pe care santierul il poate avea asupra ariei protejate.
Potrivit informatiilor din raportul de evaluare publicat, Coseli SA va folosi utilaje silentioase pentru a diminua disturbarea fonica a faunei de interes comunitar, va face organizarea de santier strict in perimetrul de implementare a proiectului si va colecta selectiv deseurile generate de construirea centralei si a drumurilor de acces.
Firma afaceristului Ioan Budeanu va putea primi un aviz de mediu de la APM in termen de zece zile lucratoare de la analizarea concluziilor dezbaterii publice. Daca avizul va fi emis, autoritatile trebuie sa hotarasca, pe baza mai multor date tehnice privind investitia, daca poate fi dat un acord de mediu.