Emisiile radioactive de la Fukushima, reevaluate la o sesime din cele de la Cernobil

Un an fara energie nucleara in Japonia
Emisiile radioactive de la Fukushima, reevaluate la o sesime din cele de la Cernobil

Accidentul nuclear de la Fukushima din martie 2011 a dus la eliberarea in atmosfera a 900.000 de terabecquereli de substante radioactive, o cantitate dubla fata de estimarea anterioara, a anuntat joi, intr-o noua evaluare, compania japoneza de electricitate Tokyo Electric Power (Tepco), transmite AFP.

Acest total este net superior celor publicate anterior de Agentia japoneza de securitate nucleara si de o comisie guvernamentala, dar mult inferior bilantului catastrofei de la Cernobil, din 1986. Atunci a fost eliberata in atmosfera o cantitate de sase ori mai mare de substante radioactive, adica 5,2 milioane de terabecquereli, in principal din cauza exploziei unui reactor, ceea ce nu s-a intamplat la Fukushima.

Noua estimare anuntata de Tepco, care administreaza centrala de la Fukushima, se bazeaza pe masuratorile efectuate intre 12 si 31 martie 2011, in interiorul si in exteriorul centralei, conjugate cu conditiile atmosferice. Teco mai estimeaza ca emisiile din saptamanile si lunile urmatoare nu au depasit 1% din cele din martie.

Accidentul de la Fukushima, in urma caruia au fost evacuate zecii de mii de persoane, a fost clasat pe acelasi nivel, 7, cel mai ridicat, cu cel de la Cernobil pe scala INES a gravitatii accidentelor nucleare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *