135.000 de hectare de padure, pentru un ocol silvic privat condus de o persoana cu noua dosare penale

38 de deputati PSD au facut o lege care permite taierea integrala a padurilor. Zece dintre ei sunt proprietari de terenuri forestiere
135.000 de hectare de padure, pentru un ocol silvic privat condus de o persoana cu noua dosare penale

Ministerul Mediului si Padurilor a lasat Directia Silvica Mures fara 80% din suprafata impadurita pe care o avea in administrare. 135.000 de hectare de padure care fac parte din Aria protejata din Masivele Montane Calimani-Gurghiu au fost transferate in administrarea Ocolului Silvic Privat Gheorgheni. Cazul a ajuns la inceputul anului 2010 in atentia Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii din Camera Deputatilor.

Audiat la Comisie, prefectul de Mures de la acea vreme, Marius Pascan, a fost intrebat cine se afla in spatele Ocolului Silvic Particular Gheorgheni. Raspunsul prefectului numit in functie de PDL a fost: „Este domnul Borbely, evident. Domnul ministru Borbely personal…. sunt aceiasi oameni care se misca pe zona aceasta a padurilor. Stiti foarte bine cine a administrat si cine a ras padurile din Harghita. De altfel, saptamana trecuta, domnul Borbely s-a odihnit chiar la pensiunea acestui sef al Ocolului Silvic Privat din Harghita. De aici incolo cred ca intelege oricine”. Seful Ocolului Gheorgheni, la momentul audierilor, era Melles Elod, despre care prefectul sustinea ca „are vreo noua dosare de urmarire penala” legate de activitatea acestuia in domeniul silvic.

In cadrul unei alte audieri, vicepresedintele PDL al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, Adrian Gurzau, si-a exprimat nemultumirea in legatura cu modul in care a fost organizata licitatia in urma careia 135.000 de hectare de padure din judetul Mures au ajuns in administrarea unui ocol silvic privat din judetul Harghita. Domnul Gurzau i-a spus acest lucru ministrului UDMR al Mediului, Laszlo Borbely, si l-a intrebat daca-l cunoaste personal pe Melles Elod. Domnul Borbely a declarat in fata comisiei: „Domnule Gurzau, refuz ceea ce ati spus si daca puteti sa-mi demonstrati acest lucru, demonstrati-mi-l acum. (…) Deci, licitatia a fost corecta, nu a fost nici un fel de suspiciune, nici inainte, nici dupa”.

La inceputul anului 2010, prefectul de Mures, Marius Pascan, a sesizat Comisia pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii din Camera Deputatilor, din cauza ca Directia Silvica Mures a pierdut licitatia cu privire la administrarea 135.000 de hectare de padure aflate intr-o arie protejata in favoarea unui ocol silvic privat cu probleme. Conform plangerii prefectului de la acea vreme, „Ocolul Silvic Gheorgheni a patronat de-a lungul anilor un intens jaf forestier, defrisand arii extinse de padure, in acest sens fiind pe rolul instantelor, in prezent, mai multe dosare”. Prefectul Pascan era contrariat si de faptul ca, la capitolul „competenta stiintifica”, „Directiei Silvice Mures i s-au dat zero puncte, in timp ce Ocolului Silvic Privat din Gheorgheni i s-au dat 35 de puncte”!!! In continuarea celor spuse de prefect, directorul Directiei Silvice Mures, Vasile Miculi, a aratat ca Ministerul Mediului si Padurilor nu i-a lasat decat patru zile la dispozitie pentru a pregati documentatia pentru licitatie.

Prefectul de Mures a tinut sa sublinieze ca nu este normal ca 135.000 de hectare de padure, si inca dintr-o arie protejata, sa fie date in grija unui ocol privat cu numai 30 de angajati. Un ocol care la licitatie a promis ca va investi 7 miliarde de lei in respectiva suprafata de padure. Asta in conditiile in care, spunea prefectul, „ei nu au avut niciodata un profit mai mare de 4 miliarde de lei, luat in ultimii cinci ani de zile incoace”. Despre cele 7 miliarde pe care Ocolul Silvic Privat Gheorgheni a promis ca le va aloca Ariei protejate din Masivele Montane Calimani-Gurghiu a fost intrebat directorul PDL al Regiei Nationale a Padurilor, Valerian Solovastru. Acesta a spus in fata comisiei: „7 miliarde este o suma imensa, in conditiile in care toate unitatile administrativ-teritoriale, toate primariile care au padure in proprietate, aproape toate de-abia sunt la nivelul de supravietuire, cu toate taierile acestea care se fac. Intrucat cheltuielile de administrare implica niste sume destul de mari de bani”. In conditiile in care Ocolul Silvic Privat Gheorgheni a primit dreptul de a ingriji padurea si nu de a o taia, domnul Solovastru a spus: „Cheltuiesti fara nici o motivatie, ca nu-ti aduce nici un beneficiu”.

Una dintre concluziile prefectului Marius Pascan referitoare la rezultatul licitatiei organizate de Ministerul Mediului si Padurilor condus de Laszlo Borbely a fost: „Toate sunt cusute cu ata alba si este lesne de vazut”.

Cu toate ca au trecut peste doi ani si jumatate de cind 135.000 de hectare de padure au intrat in administrarea Ocolului Silvic Privat Gheorgheni, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii din Camera Deputatilor nu a incercat sa afle cum a fost gestionata uriasa avere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *