Romania are, in acest moment, 142 de statii fixe de monitorizare a calitatii aerului dispuse in intreaga tara prin intermediul Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.
„Ministerul Mediului a creat la nivel national zone si aglomerari de evaluare si gestionare a calitatii aerului, dupa cum urmeaza: 13 aglomerari definite ca zone cu o populatie de peste 250.000 de locuitori si 41 de zone ca delimitari administrative ale judetelor. In privinta masuratorilor, am creat si pus in functiune Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului formata din 142 de statii fixe de monitorizare amplasate in functie de complexitatea si multitudinea surselor care influenteaza calitatea aerului in zona. Statiile sunt de diferite tipuri: trafic, industrial, fond urban, fond suburban, fond regional, statii tip EMEP”, a afirmat Gavrilescu, noteaza agerpres.ro.
Ministrul Mediului a adaugat ca sistemele de masurare a poluantilor atmosferici trebuie perfectionate prin implementarea de planuri de masuri moderne.
„Este necesar, in primul rand, sa ne perfectionam sistemele de masurare a poluantilor atmosferici, pentru a putea identifica, la timp si corect, factorii poluanti, sursele poluarii. Prin planuri de masuri moderne, dezvoltate si implementate de primarii, vom putea stabili cele mai eficiente cai de reducere a poluarii si, nu in ultimul rand, prin respectarea legislatiei in materie de catre toti posibilii factori implicati, fie ca vorbim de industrie, constructori, participanti la trafic etc., vom reusi sa contracaram multe dintre riscurile cunoscute (…) In ceea ce priveste respectarea legislatiei de protectie a mediului, am spus inca de la inceputul mandatului: toleranta zero pentru cei care incalca legea! Nu vom accepta ca sanatatea cetatenilor si calitatea aerului sa fie puse in pericol pentru ca cineva doreste sa nu isi respecte obligatiile”, a spus Gratiela Gavrilescu.