1,5 milioane de euro pentru revizuirea planului de management al Parcului Natural Gradistea Muncelului

1,5 milioane de euro pentru revizuirea planului de management al Parcului Natural Gradistea Muncelului
1,5 milioane de euro pentru revizuirea planului de management al Parcului Natural Gradistea Muncelului

Asociatia Ecologista „Cindrelul” din Sibiu deruleaza un proiect aberant in Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina cu fonduri europene de 6.887.050 lei. Ecologistii din Sibiu vor sa revizuiasca planul de management al Parcului, desi planul nu exista. Si tot fara precedent, Ministerul Mediului a desemnat autoritatea statului care supravegheaza derularea proiectului in functie de adresa la care are sediul social ONG-ul. Administratia Parcului e pe post de spectator in toata povestea

Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina este o arie protejata in Muntii Orastiei acolo unde se afla si capitala regatului dac, Sarmizegetusa Regia, monument de patrimoniu UNESCO. Administratia Parcului a elaborat un plan de management integrat si documentele se afla la Guvernul Romaniei in faza de avizare. Planul nu fost adoptat inca prin Hotarare de Guvern si totusi revizuirea lui este finantata cu bani de la comunitatea europeana gratie unui ordin al ministrului Rovana Plumb.

Jocurile s-au facut la Bucuresti

Initial Asociatia Ecologica Cindrelul din Sibiu a depus proiectul de revizuire, cum era firesc fiind vorba de Regiunea V Vest, la autoritatea de Mediu din Timisoara. Timp de un an, proiectul a ramas in asteptare pentru ca Guvernul nu aprobase planul de management al Parcului, deci lipsea obiectul revizuirii propuse de ecologistii din Sibiu. In 22 februarie 2013, Ministerul Mediului, prin Autoritatea de Managemnt, preia initiativa si da unda verde proiectului. Mai mult, sumele care se invart in acest proiect sunt umflate de vreo cinci ori fata de preturile care se practica pe piata.

A ramas o „poezie” scumpa (peste 1,5 milioane de euro)

Proiectul de revizuire presupune cartarea si inventarierea tuturor vietatilor din Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina contra sumei de 6.887.050 lei, din fonduri europene de Mediu, Axa 4. Initial proiectul trebuia elaborat si implementat dupa aprobarea planului de management de „Cindrelul” in parteneriat cu administratia Parcului si ar fi trebuit sa finanteze si construirea un centru de vizitare precum si achizitionarea de masini pentru rangerii Parcului care la ora asta au doar un autovehicul „Dacia papuc”. Ecologistii de la „Cindrelul” Sibiu au eliminat administratia Parcului din proiect si toate investitiile in dotari, pastrand doar „poezia” cu cartarea vietuitoarelor.

Declaratii contradictorii

„Colegii de la Administratie (a Parcului) au fost de acord cu depunerea acestei cereri de finantare si in planul de management care este la Ministerul Mediului una din masurile propuse este chiar cartarea si inventarierea de detaliu a biodiversitatii din Parc”, sustine Bogdan Popa, manager de proiect la Asociatia Ecologica „Cindrelul”.  De partea cealalta, Lucian Stratulat, director la Administratia Parcului sustine ca actuala varianta a proiectului nu a primit girul sau. „Sunt incalcate doua conditii care mi-au fost impuse de consiliul de administratie al Regiei Nationale a Padurilor: 1 – contractul de parteneriat dintre Administratie si ONG sa contina clauze prin care noi sa participam la elaborare si implementarea proiectului si o a doua conditie este aceea ca daca vrei sa revizuiesti ceva, acel ceva trebuie sa existe. Or, Planul de management nu este aprobat de Guvern”, sustine directorul Stratulat.

Organe de control cu dedicatie

Contrar uzantelor, Organismul Intermediar Sibiu din subordinea Ministerului Mediului a fost desemnat sa se ocupe de controlul acestui proiect, desi competentele erau a celor de la Timisoara. Este pentru prima data, din cate am reusit sa aflam noi, cand Ministerul Mediului a desemnat autoritatea de supraveghere a unui proiect in functie de adresa la care isi are sediul social ONG-ul. Afacerea cu fonduri europene devine si mai dubioasa daca luam in calcul faptul ca autoritatea de Mediu Timisoara a refuzat sa dea unda verde proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *