Problemele de mediu cu care s-a confruntat Chevron in lume

  0
  825
  Problemele de mediu cu care s-a confruntat Chevron in lume
  Problemele de mediu cu care s-a confruntat Chevron in lume
  Problemele de mediu cu care s-a confruntat Chevron in lume
  Problemele de mediu cu care s-a confruntat Chevron in lume

  Compania Chevron a fost implicata, de-a lungul anilor, in mai multe procese in statele unde opereaza, printre care Bangladesh si Ecuador. Mai aproape, in Polonia, Chevron a anuntat recent ca a intentat un proces protestatarilor care nu au permis companiei accesul pe terenul unde urmeaza sa fie instalata prima sonda de explorare a gazelor de sist, potrivit unei informatii publicate de Reuters in noiembrie.

  In Polonia, localnicii au ocupat zona de langa satul Zurawlow, la circa 260 km sud-est de Varsovia, cand compania a incercat sa ridice un gard de protectie a zonei unde urma sa fie instalata sonda.

  Oficialii Chevron au declarat ca au depus actiunea in instanta pe motiv ca protestatarii au incalcat dreptul legal de acces la terenul concesionat, una dintre cele patru suprafete concesionate de compania americana in Polonia.

  “Noi respectam drepturile indivizilor de a-si exprima opiniile, iar aceasta ar trebui sa se faca in limitele legii. Credem ca punctele de vedere exprimate de un mic grup de oameni nu reflecta opiniile majoritatii locuitorilor din regiune”, au declarat reprezentantii gigantului american.

  Protestatarii sustin ca Chevron nu a consultat in mod real locuitorii din zona si ca forarile vor afecta mediul, mai noteaza Reuters.

  Ecuador – poluare cu deseuri de titei a padurii amazoniene
  Ricardo Patino, ministrul pentru Afaceri Externe al Repubicii Ecuador, a denuntat, in septembrie anul acesta, la ONU daunele pe care ChevronTexaco le-a cauzat padurii amazoniene.

  In 2011, un tribunal ecuadorian a decis ca gigantul american trebuie sa plateasca, pentru pagubele provocate mediului, o amenda record de 9 miliarde de dolari. Suma a fost reconfirmata si la recursul din 2012, si ulterior apoi a fost dublata de instanta. Compania a exploatat mai mult de 350 de puturi de petrol, iar instanta a decis ca Chevron-Texaco a practicat sistematic operatiuni care au dus la contaminarea mediului, afectand biodiversitatea in padurea amazoniana.

  Pe scurt, Texaco, companie achizitionata de Chevron in 2001, a fost acuzata ca a lasat 80 de milioane de tone de deseuri de petrol in mijlocul padurii amazoniene intre anii 1964 si 1990. Poluarea a fost declarata ca fiind de 85 ori mai grava decat deversarea de petrol din Golful Mexic provocata de BP in 2010. In acel caz Guvernul SUA care a obligat compania britanica sa plateasca daune de 1,3 miliarde de euro.

  In replica, Chevron s-a adresat unor tribunale internationale, invocand inexistenta probelor stiintifice, precum si faptul ca unul dintre magistratii ecuadorieni ar fi fost corupt. Chevron sustine ca poluarea pentru care este  sanctionata ar fi fost provocata de compania de stat ecuadoriana Petroecuador.

  O explozie la o platforma petroliera din Nigeria
  Pe 16 ianuarie 2012 o platforma de forare aflata in sudul Nigeriei si apartinand grupului petrolier Chevron  a explodat provocand moartea a doua persoane, potrivit Reuters.

  Focul a continuat sa arda 46 de zile dupa producerea exploziei. Chevron fusese avertizata de iminenta exploziei, dar a refuzat sa  opreasca forarea si sa evacueze platforma, potrivit Reuters, care a publicat marturii ale unor angajati de pe platforma.

  Chevron a declarat insa ca nu a primit solicitari de evacuare a platformei KS Endeavour inainte de explozia din ianuarie 2012 si ca personalul de la bord avea dreptul sa opreasca in cazul in care considerau conditiile de munca nesigure.

  In 2008, publicatia The Chronicle scria ca Chevron a fost considerata responsabila de moartea, ranirea si tortura unor nigerieni in 1998, de catre soldati convocati de compania americana, potrivit unei instante din San Francisco.

  Aproape 100 de nigerieni protestau impotriva poluarii provocate de Chevron. 
  Compania americana ar fi convocat soldati pentru a-i apara pe muncitorii Chevron, dar care, potrivit protestatarilor, ar fi folosit forta si deschis focul asupra satenilor, doua persoane fiind ucise.

  Dintre protestatari, un numar de 18 nigerieni au deschis actiune in instanta impotriva Chevron, cerand daune, potrivit legii nigeriene. Chevron a declarat ca nu a fost vorba de un protest si ca a chemat armata pentru ca muncitorii de pe platforma de pe coasta nigeriana ar fi fost “invadati”, iar armata trebuia sa ii protejeze pe muncitorii Chevron.

  Procesul s-a prelungit, astfel ca, in 2012 presa scria ca in SUA, Curtea Suprema a respins apelul final la verdictul unui juriu din San Francisco care a decis ca Chevron nu poate fi acuzat in cazul “atacului” din 1998, dupa ce protestatarii nigerieni au acuzat Chevron ca ar fi dispus fortelor de ordine sa ii atace pe protestatari.

  Chevron, obligata de Agentia de Protectie a Mediului din SUA la plata unei amenzi de 364.000 dolari
  Agentia de Protectie a Mediului din SUA a anuntat in iulie 2013 ca Chevron a fost de acord sa plateasca o amenda de 384.000 de dolari pentru presupuse incalcari ale Legii aerului curat, in cazul rafinariei sale din Salt Lake City, Utah.

  In cadrul unei inspectii, Agentia a descoperit un exces de emisii de oxizi de azot care pot provoca ploi acide si pot irita plamanii, potrivit comunicatului publicat de Agentia de Protectie a Mediului din SUA.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.