Descoperire fara precedent: 3 planete potential locuibile pe orbita aceleiasi stele

  0
  803
  Descoperire f?r? precedent: 3 planete poten?ial locuibile pe orbita aceleia?i stele
  Descoperire fără precedent: 3 planete potenţial locuibile pe orbita aceleiaşi stele
  Descoperire fara precedent: 3 planete potential locuibile pe orbita aceleiasi stele
  Descoperire fara precedent: 3 planete potential locuibile pe orbita aceleiasi stele

  Astronomii de la Observatorul European Austral (ESO) au descoperit in constelatia Scorpionului un sistem solar „inzestrat cu o zona locuibila bine populata cu planete”, cu trei „super-Terra”, care ar prezenta conditii compatibile cu existenta apei in stare lichida, informeaza AFP.

  Barcelona de la 101€› Rezerva bilete de avion prin
  In jurul stelei Gliese 667C, care are o masa de trei ori mai mica decat cea a Soarelui, astronomii au facut aceasta descoperire, cu ajutorul instrumentului HARPS, care echipeaza telescopul cu un diametru de 3,6 metri pe care ESO il detine in Chile, se afirma intr-un comunicat al acestei organizatii.

  Sistemul de trei stele din care face parte Gliese 667C a fost studiat cu mare atentie de oamenii de stiinta. El se afla in vecinatatea imediata a Sistemului nostru solar (22 ani-lumina) si este uimitor de asemanator cu acesta. Din acest motiv, acel sistem solar este un candidat preferat de cercetatorii care cauta sa gaseasca exoplanete potential locuibile.

  „Stim, in urma unor studii anterioare, ca steaua Gliese 667C este inconjurata de trei planete, si am dorit sa verificam eventuala existenta a altor planete”, a explicat Mikko Tuomi de la Universitatea Hertfordshire din Marea Britanie. „Adaugand observatii noi si revizuind datele existente, am fost in masura sa confirmam existenta acestor trei corpuri ceresti si sa descoperim altele noi”, a adaugat el.

  In total, astronomii au identificat cel putin cinci planete, iar existenta altor doua va trebui sa fie confirmata. Sistemul ar include astfel trei „super-Terra”, niste planete mai mari decat planeta noastra, dar mai mici decat uriasele Uranus si Neptun. Ele sunt „probabil telurice”.

  In plus, cele trei planete se afla in zona locuibila a stelei, o banda destul de ingusta din jurul stelei in care apa poate sa existe in stare lichida, putand, in conditii propice, sa gazduiasca eventuale forme de viata.

  „Este pentru prima data cand trei planete de acest tip au fost reperate in aceeasi zona a unui acelasi sistem”, a subliniat ESO.

  Rezultatul este considerat incurajator – „acum stim ca este suficient sa observam o singura stea pentru a descoperi mai multe planete, decat sa observam zece stele in cautarea unei singure planete potential locuibile”, a declarat Rory Barnes, de la Universitatea Washington din Statele Unite, coautor al studiului.

  Cele trei planete potential locuibile „au, fara indoiala, aceeasi fata orientata in directia stelei, astfel incat durata zilei lor este egala cu aceea a anului lor, una dintre fete fiind in permanenta luminata de stea, iar cealalta ramanand scufundata in penumbra”, precizeaza comunicatul ESO.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.