30 milioane lei, pentru energia electrica din surse regenerabile

Companiile mari si IMM-urile vor putea obtine finantari de la Fondul de Mediu, de cel mult 30 milioane lei pentru fiecare proiect depus prin programul de producere a energiei din surse regenerabile. Ghidul de finantare pentru acest program a fost semnat prin ordin de ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea.energie regenerabila

Astfel, un solicitant poate depune, in cadrul sesiunii de finantare, cel mult doua proiecte, iar anual se pot organiza una sau mai multe sesiuni de finantare.

Finantarea se acorda, in cuantum de maximum 50% din valoarea totala eligibila a proiectului, pentru intreg teritoriul Romaniei, cu exceptia cazului in care beneficiarul are sediul social/punctul de lucru la care se implementeaza proiectul in Regiunea Bucuresti-Ilfov, unde finantarea se acorda in cuantum de maxim 40% din valoarea totala eligibila a proiectului si fara a se depasi suma maxima care poate fi acordata unui beneficiar, in cadrul sesiunii de finantare.

Plafoanele stabilite se aplica la suma totala finantata de ministerul de resort pentru proiectele beneficiare de ajutor de stat.

„Autoritatea nu acorda plati in avans, beneficiarul sustinand executia proiectului, pana la momentul decontarii, din surse financiare proprii”, precizeaza ghidul.

Investitia realizata prin program trebuie mentinuta in regiunea beneficiara pentru cel putin 5 ani dupa finalizarea sa, daca beneficiarul este intreprindere mare, si cel putin 3 ani dupa finalizare, daca beneficiarul este IMM.

In perioada de monitorizare, stabilita prin contractul de finantare, beneficiarul va intocmi si transmite din sase in sase luni de la finalizarea proiectului, un raport despre functionalitatea si derularea activitatilor pentru atingerea scopului definit in proiect.

Scopul programului este tocmai valorificarea resurselor regenerabile de energie: solare, eoliene, hidroenergetice, geotermale, biomasa, biogazul, gazele rezultate din fermentarea deseurilor sau namolurilor din statiile de epurare, pentru producerea de energie electrica si termica, imbunatatirea calitatii mediului inconjurator, reducerea emiisiilor de gaze cu efect de sera, utilizarea rationala si eficienta a resurselor energetice primare si conservarea si protejarea ecosistemelor.

Capacitatea de productie a unitatii energetice nu trebuie sa depaseasca 10 MW, se mai arata in ghid, care precizeaza atat cheltuielile eligibile, cat si pe cele neeligibile.

Uniunea Europeana si-a stabilit ca tinta obtinerea pana in 2020 a 20% din energie din resurse regenerabile.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *