50% dintre copiii din intreaga lume sunt expusi fumatului pasiv

50% dintre copiii din intreaga lume sunt expusi fumatului pasiv

La nivel mondial, consumul de tutun a devenit una dintre cauzele de deces care pot fi prevenite. Statisticile oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii sunt ingrijoratoare, in anul 2012, mai mult de cinci milioane de oameni vor deceda din cauza unei afectiuni provocate de consumul de tutun: infarct, atac cerebral, cancer, afectiuni pulmonare. Aceleasi date arata ca mai mult de 600.000 de persoane, dintre care 25% copii, vor deceda din cauza expunerii la fumatul pasiv. Pana in anul 2030, numarul total al deceselor provocate de consumul de tutun ar putea creste la opt milioane de persoane anual.

Fumatul pasiv este un fenomen mondial. Indiferent de tara si de cultura, zilnic, milioane de oamenii sunt supusi fumului de tutun acasa, la locul de munca, in mijloacele de transport public, in baruri si restaurante. De asemenea, fumatul pasiv afecteaza aproximativ 50% dintre copiii din intreaga lume.

In ceea ce priveste consecintele fumatului pasiv pe termen scurt in randul tinerilor, acestea includ afectiuni respiratorii si non-respiratorii, dependenta de nicotina si riscuri asociate consumului de alte substante.
Astfel , cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun, marcata in data de 31 mai 2012, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer sustine initiativa mondiala, prin diverse actiuni, prin care atentioneaza populatia despre pericolul declansarii mai multe forme de cancer din cauza fumatului.

Ziua Mondiala fara Tutun ofera cadrul informarii si sensibilizarii populatiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, demersurile forumurilor internationale privind lupta impotriva raspandirii bolilor asociate consumului de tutun, precum si cu privire la dreptul fiecarui om de a trai sanatos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *