7 fructe și legume care pot fi consumate în întregime

Combaterea risipei alimentare poate începe chiar de acasă. Există o serie de acțiuni care pot fi întreprinse pentru asta, iar una dintre acestea este consumul legumelor și fructelor în întregime, cu tot cu tulpini, coji, frunze și flori.

Potrivit FAO, risipim o treime din mâncarea produsă. În 2007, au fost folosite 1.4 miliarde de hectare de pământ doar pentru a produce alimentele în final aruncate. Mare parte din această risipă are loc acasă la consumatori. Așadar, înainte să dăm vina pe producători și retaileri, am putea să găsim metode de a reduce risipa în propria locuință.

O metodă de a reduce risipa alimentară este cea de a consuma mare parte sau chiar în întregime unele legume și fructe. Iată șapte exemple, identificate de Inhabitat.

Căpșunile

Uneori, bucătarii taie elimină frunzele sau taie chiar partea de căpșună care conține frunzele. Însă, în fapt, frunzele de căpșuni au numeroase beneficii. Se pare că ele sunt un digestiv natural și conțin și o serie e vitamine care ameliorează artrita.

Frunzele de căpșuni conține tanini, niște bio-molecule care atacă proteinele, aminoacizii, alcaloizii și alți compuși cu un pH scăzut, care stresează de obicei sistemul digestiv. Astfel, frunzele pot ajuta la ameliorarea durerilor de stomac și la reducerea simptomelor de greață, balonare, crampe de stomac și diaree.

Dacă nu doriți să consumați frunzele ca atare, le puteți introduce în ceai sau smoothie.

Morcovii

Ați încercat vreodată să consumați frunze de morcovi? Chiar dacă frunzele sunt ușor amare, pot fi introduse în salate sau chiar transformate în pesto. Pentru a elimina gustul amar, se pot blanșa, prin introducerea lor rapid în apă clocotită, apoi în apă rece. De asemenea, se pot adăuga în supe, ca verdeață.

Frunzele de morcovi conțin magneziu, care îmbunătățește presiunea arterială, purifică sângele și întărește oasele și mușchii. De asemenea, au un conținut ridicat de potasiu, care scade presiunea arterială, întărește metabolismul și previne osteoporoza și bolile de inimă. Nu în ultimul rând, sunt bogate în vitamina K, vitamină care nu e prezentă în morcov.

Cartofii

Cojile de cartofi sunt și ele bogate în substanțe nutritive, la fel ma miezul cartofului. Când vorbim despre vitamine și minerele, coaja conține la fel de multe Vitamina B, Vitamina C și niacină precum miezul. Însă, în plus, cojile sunt bogate în fier, potasiu și magneziu.

Așadar, în loc să curățăm cartofii, îi putem spăla bine și găti ca și cum nu ar avea coajă.

Kale și mangold

Chiar dacă tulpinile de kale sau cele de mangold nu sunt la fel de gustoase precum frunzele, acestea pot fi gătite astfel încât să devină gustoase și ușor de consumat.

Acestea pot fi blanșate și apoi trase la tigaie, împreună cu usturoi, ulei de măsline și condimente. De asemenea, pot fi murate sau adăugate pur și simplu în salate.

Conopida

Conopida este încă o legumă de la care se poate consuma mai mult decât obișnuim în mod normal, și anume buchețelele. Tulpinile sunt la fel de bune și de fragede, dacă le curățăm de coaja puțin cam tare. De asemenea, se pot folosi și frunzele, pentru salate, supe sau chiar pesto și smoothie.

Dacă tulpinile au aceleași beneficii ca buchețelele, în cazul frunzelor vorbim de o serie de substanțe nutritive. Acestea conțin fibre și vitamina C, dar și vitamina A, calciu, potasiu  și seleniu, ajutând astfel la întărirea sistemului imunitar.

Dovleacul

Dovleacul este un fruct aromat care se poate consuma în întregime. Putem mânca florile, frunzele, tulpinile, semințele și miezul.

Florile de dovleac sunt dulci și pot fi consumate ca atare, pot fi adăugate în salate sau ca decorațiuni pentru deserturi. Frunzele pot fi consumate în combinație cu spanac sau alte verdețuri, iar semințele pot fi coapte și consumate simple sau în mâncăruri. Și, bineînțeles, miezul poate fi folosit în rețete atât dulci, cât și sărate, dar și în băuturi.

Pepenele

Pepenele conține apă în proporție de 98%, fiind totodată bogat în vitamina A și C, potasiu, magneziu și alte substanțe nutritive. Deși partea cea mai gustoasă este miezul, se poate consuma și coaja.

Unele studii indică faptul că aceste coji de pepene ajută la scăderea presiunii arteriale, îmbunătățesc performanțele atletice și ajută bărbații să prevină cancerul de prostată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *