Oamenii de stiinta de la Universitatea Cornell (SUA) au creat un model teoretic pentru viata fara oxigen, obiectivul principal al cercetarii publicate in Journal Science Advances fiind acela de a forma celule vii care pot supravietui in climatul aspru de pe satelitul Titan al planetei Saturn, informeaza frontlinedesk.com.
Cercetatorii au analizat indeaproape atmosfera satelitului si, ulterior, ei au creat un model de viata bazat pe metan.
Grupul de oameni de stiinta a teoretizat ca membrana celulelor fiind formata din elemente organice se poate modela cu succes o lume vie neobisnuita cu o structura celulara asemanatoare si au incercat sa faca membrana celulara bazata pe azot similara cu o celula obisnuita.
Noua membrana celulara este compusa din moleculele de azot, hidrogen si carbon, substante chimice cunoscute, disponibile pe suprafata lui Titan.
Echipa le-a numit ‘azostosome’, termen care inseamna un ‘corp azot’.
Paulette Clancy, expert al dinamicii moleculare chimice la Universitatea Cornell a explicat ca oamenii de stiinta au venit cu instrumente adecvate si au creat usor o noua forma de membrana celulara, deoarece au evitat toate ideile preconcepute referitoare la celule. Ei au lucrat numai cu compusi esentiali ai vietii, a precizat sursa citata de frontlinedesk.com.
Cercetatorii cred ca astronomii ar trebui sa-si extinda criteriile cu privire la ceea ce inseamna viata si sa priveasca dincolo de lucrurile de baza, cum ar fi apa, in timp ce examineaza planetele in scopul de a descoperi existenta vietii, mai noteaza frontlinedesk.com.