A fost plantat copacelul Jurnalul National

Jurnalul National, asa a fost botezat copacelul plantat ieri in comuna Vilcelele, din judetul Calarasi. Astazi este un puiut. Abia sare cu-o schioapa de pamint.

Radacinile sale sint insa puternice si, peste trei ani, va fi, cu siguranta, un copac in toata firea. Pina atunci mai are nevoie de citeva prasile (cam trei in fiecare an), dupa cum ne-a explicat Eduard Voican, inginerul silvic care se ocupa de proiectul „Salveaza padurea”.

In cadrul aceluiasi proiect au mai fost plantati, numai in cursul zilei de ieri, 450 de copaci din speciile: ulm, salcie, mojdrean, vladita, salcioara. Copaceii au fost botezati in functie de imaginatia celor care i-au plantat: de la copii de scoala generala la jurnalisti, personalitati publice si membri ai comunitatii locale.

Despre salcioara Jurnalului am aflat tot de la inginer ca este un arbust denumit popular „mierea ursului”. La maturitate nu poate atinge mai mult de trei metri inaltime. Pina atunci… are insa nevoie de atentie si de ingrijiri.

Locul. De ce comuna Vilcelele? Fiindca solul, relieful si clima sint mai mult decit prietenoase cu arbustii. Si oamenii locului sint la fel de prietenosi. Ei si-au asumat raspundera ca se vor ocupa de copacei pina vor deveni maturi, si chiar si dupa. „Este o mostenire pe care noi, generatia de astazi, o lasam copiilor si nepotilor nostri”, a punctat Ioan Ionce, in calitate de pastor spiritual al comunitatii din Vilcelele. Preotul a fost cel care a sfintit locul folosit pentru impadurire si apoi copaceii plantati.

Impadurire. In cadrul acestui proiect au fost alocate patru hectare de pamint pentru impadurire. Promotorul proiectului, liderul pietei mondiale de curierat expres international, terestru si aerian, a plantat 450 de copacii, cite unul pentru fiecare angajat. Prima parte a proiectului s-a desfasurat in primavara anului 2007, cind au fost facute impaduriri in cadrul Gradinii Botanice din Bucuresti. Toamna aceluiasi an a marcat o noua impadurire, pe tronsonul Bucuresti – Tirgoviste. Acum urmeaza o noua impadurire, de data aceasta in judetul Ilfov, dupa cum a precizat Dana Franti, coordonatorul proiectului. „Protectia mediului este una dintre prioritatile firmei noastre, inclusa in strategia noastra corporativa. Banii pentru plantarea copacilor sint obtinuti din colectarea si din reciclarea hirtiei folosite de colaboratorii nostri.” La plantarea copacilor au participat aproximativ 500 de persoane, toti voluntari.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *