A.P.M. vrea 500.000 de euro pentru monitorizarea ariilor protejate

A.P.M. vrea 500.000 de euro pentru monitorizarea ariilor protejate
A.P.M. vrea 500.000 de euro pentru monitorizarea ariilor protejate
A.P.M. vrea 500.000 de euro pentru monitorizarea ariilor protejate

Agentia pentru Protectia Mediului Constanta a pregatit un proiect pentru a atrage fonduri norvegiene. Intre anii 2007 si 2009, Romania a beneficiat de aproape 100 de milioane de euro, prin Granturile SEE si norvegiene, astfel ca acum vrea sa profite si A.P.M. Constanta. Acesta este primul program pregatit de agentie pentru o astfel de finantare, tara noastra urmand a primi, in urmatoarea perioada de finantare, peste 30 de milioane de euro in domeniile biodiversitatii si serviciilor ecosistemelor, reducerea substantelor periculoase si adaptarea la schimbarile climatice.

A.P.M. Constanta isi propune sa monitorizeze, timp de un an, ariile naturale protejate din zona costiera a Marii Negre. In judetul nostru, avem doua astfel de arii de interes judetean, 36 de interes national, 22 de interes comunitar – arii de protectie speciala avifaunistica –, 20 de situri de importanta comunitara si doua de interes international.

Potrivit directorului Agentiei pentru Protectia Mediului Constanta, Lavinia Monica Zaharia, printre cele mai importante arii ce vor fi studiate in cazul protectului „Evaluarea contributiei ecosistemelor din ariile naturale protejate la dezvoltarea economica din zona costiera a Marii Negre“ se numara ROSPA0076 Marea Neagra, cu o suprafata totala de 147.243 de hectare, Plaja submersa Eforie Nord – Eforie Sud (141 de hectare), Izvoarele sulfuroase submarine de la Mangalia (362 de hectare), Padurea Hagieni (418 hectare), Zona Marina de la Capul Tuzla (1.738 de hectare) si Mlastina Hergheliei – Obanul Mare si Pestera Movilei (251 de hectare).

„Vom depune pe 12 noiembrie proiectul la Ministerul Mediului si Schimbarilor Sociale. Sa speram ca va fi declarat castigator. Dorim sa monitorizam opt situri de interes comunitar si sa elaboram un ghid pentru realizarea rapoartelor de monitorizare a biodiversitatii pentru proiectele ce vor privi aceste arii. Pentru asta aveam nevoie de 500.000 de euro si am dori sa demaram monitorizarea cel mai tarziu in iulie 2015“, ne-a declarat Lavinia Monica Zaharia.

Pentru acest proiect, A.P.M. a demarat, saptamana trecuta, selectia unui O.N.G. cu care sa colaboreze si a fost deja, ales, Grupul de Dezvoltare Durabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *