Dan Hulea a obtinut locul I la un concurs national de fizica desfasurat la Timisoara. Elevul este in clasa a XII-a la Colegiul National „Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia si este pasionat de fizica.
Elevul albaiulian Dan Hulea a impresionat juriul concursului national de fizica „Intelligent Electricity Generation”, desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute la Timisoara. El a obtinut locul I cu prototipul unui robot inteligent, asistat de calculator. In concurs, au fost prezentate 12 proiecte realizate de elevi din judetele Arad, Hunedoara, Petrosani si Alba.
A facut robotul in trei luni
Dan Hulea spune caa muncit trei luni la realizarea robotului. „Am inceput sa lucrez la proiect de la inceputul acestui semestru, iar munca a fost pe etape. Prima data am facut interfata de legatura dintre calculator si robot pentru a se putea folosi la mai multe automatizari. Apoi am inceput sa lucrez la program, iar dupa aceea am creat robotul propriu-zis, ca sa-l pot comanda”, explica Dan.
Robotul creat de Dan Hulea
Elevul spune ca partea cea mai importanta a proiectului este programul si interfata de comunicare. „Acestea pot fi pastrate, iar robotul se poate modifica, in functie de dimensiuni. Creierul robotului este programat pe calculator si primeste imaginile printr-o camera web. Informatiile sunt trimise catre robot prin portul de la imprimanta”, a mai spus elevul din clasa a XII-a. Costul total al proiectului a fost de 200 de lei.
Detecteaza focul
Prototipul robotului masoara in jur de 15 centimetri si a fost creat in totalitate de Dan Hulea cu ajutorul pieselor reciclate. „Am luat motoarele de la niste unitati de discheta ce nu mai functionau, am taiat bucati de tabla si suruburi”, a precizat elevul.
Robotul are trei roti, merge in toate directiile si are aplicatii diverse. „El este proiectat pentru a urmari o traiectorie laser sau obiecte luminoase. Se poate adapta si pentru corpuri ce emana lumina in infrarosu. Se pot realiza, de exemplu, stivuitoare comandate prin raze laser”, a precizat Dan Hulea.
Robotul mai poate fi folosit si ca pompier, deoarece poate localiza si stinge incendii, ori ca animal de companie, el putand sa urmareasca obiecte, pentru ca mai apoi sa le aduca inapoi. Sistemul ar putea fi folosit si la recuperarea unor obiecte din locuri periculoase.
Profesorul Ioan Damian a fost cel care l-a indrumat pe elev. „Este un performer, are dorinta de a sti mai multe si raspunde la provocarile lansate”, l-a caracterizat profesorul de fizica pe Dan Hulea.
Sursa: Adevarul