ACCELERATORUL DE PARTICULE, OPRIT DIN CAUZA UNEI “PROBLEME ELECTRICE”

Acceleratorul de particule LHC al Centrului European pentru Cercetare Nucleara (CERN) a fost oprit miercuri, la o saptamana dupa ce a fost pus in functiune, din cauza unei “probleme electrice”, anunta AFP.
oprirea LHC
Large Hadron Collider, cel mai mare accelerator de particule construit vreodata, se afla in continuare in “faza de testare si, avand in vedere ca este un instrument foarte complex, e normal sa existe si asemenea opriri”, a declarat un purtator de cuvant al CERN, citat de AFP.

La granita dintre Elvetia si Franta, CERN – cea mai importanta institutie dedicata cercetarii originilor materiei – a instalat cel mai mare si mai puternic detector de particule creat vreodata: un dispozitiv cantarind 12.000 de tone, desfasurat intr-un tunel cu o lungime de 27 de kilometri, avand ca principal component, pe langa alte 14 parti, un urias magnet de 2.000 de tone, 16 metri inaltime, 17 metri latime si 13 metri lungime.

Experimentul ar trebui sa faca lumina in ceea ce priveste formarea Universului prin explozia primara. Astfel, acceleratorul va provoca ciocnirea particulelor sub-atomice, la viteze comparabile cu cea a luminii, pentru a creea conditii similare cu prima fractiune de secunda dupa Big Bang.

Proiectul LHC – Large Hadron Collider, este finantat de 20 de state, a costat 5,4 miliarde Euro si are loc la o adancime de 92 de metri sub centrul de cercetare situat in apropiere de Geneva. Experimentul de miercuri, 10 septembrie, a reprezentat doar un test, debutul proiectului Large Hadron Collider urmand a avea loc avea loc pe 21 octombrie.

Sursa: Antena 3

Articolul precedentTuristus porcus
Articolul următorPrimarii, invitati la curatenie

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente