Activitatile nucleare ilegale, detectate de la mare distanta

  Activitatile nucleare ilegale, detectate de la mare distanta

  Activitatile nucleare ilegale ar putea fi detectate cu usurinta, in viitor, de la sute de kilometri distanta, cu ajutorul unui dispozitiv revolutionar inventat de cercetatorii francezi.

  Oamenii de stiinta francezi de la Comisia pentru Energie Atomica (CEA) au proiectat un aparat ce poate detecta neutrinii, particule specifice eliberate de centralele nucleare secrete, scrie Le Figaro.

  Cercetatorii francezi au montat experimental un detector de neutrini, la un kilometru distanta de centrul nuclear de la Chooz, din Muntii Ardeni, in cadrul proiectului SNIF.

  Reactia de fisiune nucleara produce particule numite neutrini, care au o anumita interactiune slaba cu materia. Monitorizand aceste interactiuni, un flux masiv de neutrini va putea fi detectat, evidentiind prezenta unor activitati nucleare.

  Cercetatorii de la CEA au pus deja la punct „harti de zgomot de fond” ale surselor cunoscute de radioactivitate naturala, iar orice alta activitate atomica detectata va iesi imediat in evidenta.

  Neutrinul este o particula penetranta, ce se deplaseaza cu viteza luminii, in vid. Masa acestei particule super usoare, numita si „particula fantomatica”, a fost determinata cu precizie in vara acestui an, informatia fiind prezentata la conferinta Weizmann UK de la University College London.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *